IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка вижда място за криптовалутите в международната търговия

Използването им масово в страната обаче крие рискове за финансовата система, подчерта първият заместник-гуверньор на регулатора Ксения Юдаева

10:01 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка е отворена към възможността криптовалути да се използват в международни разплащания. Това заяви високопоставен представител на регулатора – знак за възможно разхлабване на опозицията срещу дигиталните валути.

„По принцип не сме против използването на криптовалути в международни трансакции“, заяви първият заместник-гуверньор на централната банка Ксения Юдаева в брифинг, цитирана от Ройтерс.

Юдаева обаче подчерта, че банката, в ролята си на регулатор, продължава да вижда широкото използване на криптовалути в Русия като финансова заплаха.

„Все още вярваме, че активното използване на криптовалута в страната, особено в рамките на финансовата инфраструктура на Русия, създава голям риск за гражданите и потребителите. Вярваме, че в нашата страна тези рискове могат да са сравнително големи“, каза тя.

Руските власти анализират как да регулират криптопазара в страната и използването на дигитални валути, като по-рано централната банка настояваше за пълна забрана. Дискусиите продължават месеци, но засега няма постигнат консенсус сред различните институции.

От финансовото министерство заявиха миналата седмица, че разрешаването на използване на криптовалути при международни разплащания ще помогне на Москва да се пребори с ефектите от западните санкции заради инвазията в Украйна.

Юдаева също така заяви, че като цяло рисковете за финансовата стабилност в Русия в резултат на санкциите срещу руските кредитори са намалели, тъй като банките имат достатъчна валутна ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още