IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна може да превърне централните банки в бойно поле за криптовалутите

Всички проблеми с дигиталните активи ще могат потенциално да прелеят към платежните системи, а конфликтът може би прави токените все по-популярни

12:24 | 10.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Преди да предаде щафетата на най-зле представяща се валута на руската рубла, турската лира загуби 44% от стойността си спрямо долара в рамките на една година. покупателната ѝ сила у дома също намаля: в зависимост дали вярвате на официалната статистика или на частни изчисления турската инфлация е някъде между 54% и 124%. Как реагират на това местните? Технологично грамотните тръгнаха по пътя на криптовалутите, пише Анди Мукерджи в анализ за Bloomberg.

В световен план от всички валути, разменяни за стейбълкойни (токени, обвързани с твърд актив като щатски долар например), делът на лирата се увеличи до 26% в края на миналата година от 0,3% през януари 2020 г., показват данни на Банката за международни разплащания. Дял от 26% е много необичаен, като се има предвид, че турската валута представлява едва 0,5% от световните валутни пазари.

Преди общностите, които нямаха средство за размяна, което да се приема от продвачи на стоки и услуги, неформално „доларизираха“ трансакциите, като американската валута заместваше националната. Преди Индонезия да забрани използването на чужди валути в местни трансакции през 2015 г., една пета от офис сградите в Джакарта даваха наеми в долари.

Но ако доларът бе пречка пред това суверенните държави да контролират напълно паричната си съдба, то „криптоизацията“ може би ще се окаже дори още по-голямо предизвикателство. „Приемането на криптоактив като основна национална валута носи значителен риск“ и не е препоръчително, предупреди през октомври Международният валутен фонд (МВФ) малко след като Ел Салвадор обяви биткойна за законно платежно средство.

Ел Салвадор може и да е изключение, а Турция резултат от нетрадиционните схващания за паричната политика на президента Реджеп Ердоган. Русия обаче вдига залозите. Суровите санкции, наложени на 11-ата по размер световна икономика заради нападението срещу Украйна може би са дали голям тласък на криптоизацията. Деноминираната в рубли търговия с тетър – вързан с долара стейбълкойн, показва значително увеличение на обемите, според данни на фирмата за блокчейн анализи Kaiko.

„Когато банковата система е засегната, било то чрез финансови санкции или война, хората ще се насочат към криптовалутите, за да защитят своите активи и да поддържат ликвидността“, коментира Уилям Дзе, главен изпълнителен директор на Hamilton Investment Management Ltd. „Русия е много активна на криптопазара“, коментира той.

Широкоразпространеното използване на токени ще отнеме депозити от банките. Приходите от данъци може да бъдат ударени, тъй като трансакциите с монети премахват нуждата от фискални регулатори.  По-малко официални пари означава и намален сеньораж – печалбата от закупени активи чрез издаването на евтини пари и подобни на парите пасиви. Тъй като централна банка може да отпечатва само национална валута, не може да регулира недостига на криптоликвидност, а така да бъде застрашена финансовата стабилност. Служейки като изход за капиталови потоци, дигиталните активи могат да подсилват волатилността на обменните курсове.

Преди всичко, криптоизацията е риск за съществуващия финансов ред, в който е работа на банките да отказват ликвидност и услуги на тези, които Вашингтон иска да накаже. Оперирайки извън банковата система, монетите на децентрализирани структури могат да отслабят американската политическа сила. Дигиталните активи, както каза американският президент Джо Байдън в своят указ от 9 март, могат да бъдат използвани като „инструмент за заобикаляне на американски и чуждестранни режими на финансови санкции“. Те дори биха могли да избегнат и надзора на централизирани борси чрез т. нар. peer-to-peer (Р2Р) трансакции.

„Има реални притеснения, че криптовалутите могат да бъдат използвани за незаконни дейности или да заобикалят санкции“, казва Дзе. „Peer-to-peer платформите са често срещан начин за това. Въпреки това, ако регулаторите работят в тясна връзка и дават ясни и координирани насоки за криптооперациите, въпросът може лесно да бъде решен“, допълва той. Едно такова изискване може да са правилата know-your-customer (KYC) – познавай клиента си – за включване на участници към търговска платформа. „Няма значение дали е peer-to-peer трансфер или чат канал, трябва да се регистрирате с всички детайли“, казва още Дзе.

Ако планетите се подреждат в полза на приемането на криптовалутите, защо цените не го отразяват? Въпреки че биткойнът първоначално се разпродаваше наред с други рискови активи, броят на дигиталните портфейли с биткойни, които не са с нулев баланс (т.е. имат наличност по тях – бел. ред.) достигат размер от над 40 млн. – абсолютен връх, отбелязва анализаторът на Bloomberg Intelligence Джейми Дъгладс Коутс. „Биткойнът е готов за поскъпване, след като макросилите се успокоят“, казва той. По думите му броят портфейли, които само купуват, а не продават биткойни, „продължава да достига нови върхове, увеличавайки се с 20% за 12 месеца и ускорявайки повишението през последните седмици“.

HODL-ърите – криптожаргон за потребители, които не продават (от англ. Holding On for Dear Life), показват по-голяма увереност, отколкото при предишни мечи пазари. Навлизат повече институционални пари.  „Разговарях с много мениджъри на активи и инвестиционни банки и всеки един от тях е започнал да инвестира в криптовалути или проучва“ възможността, казва Дзе. „Независимо дали ви харесва или не“, криптопазарът „ще продължи да съществува и да се разширява“, допълва той.

Щом веднъж станат широко приети като начин за плащане, всички проблеми с дигиталните активи ще могат потенциално да прелеят към платежните системи и неблагоприятно да засегнат дейността на реалната икономика, става ясно от проучването на Банката за международни разплащания. Рисковете са усложнени от неизвестното заради липсата на прозрачност при собствеността на монетите.

Аргументите, че биткойнът е прекалено волатилен, за да бъде ежедневна валута – или че обемите P2P трансакции са прекалено малки, за да подкрепят масовото му приемане – биха били валидни при нормални обстоятелства. Хората не се нуждаят от отчаяна алтернатива, когато банковата им система е включена към огромната международна ликвидност и тяхната валута е подкрепена от парични власти с неограничен достъп до валутни резерви. Но когато нито едно от условията не присъства, правилата на играта се променят. Както може би е станало в Русия.

Използването на долара и мрежата SWIFT като оръжие донесоха сътресения на много места по света. А отговорът може да е широкомащабно приемане на криптовалутите. Натискът върху паричния суверенитет, за който властите се притесниха, когато Meta обяви плановете си за свой стейбълкойн, се завърна с още по-голяма сила, въпреки че проектът – оттогава преименуван да Diem, вече е мъртъв. Той обаче трябва да бъде взет насериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
По голяма глупост не бяях чел този месец.Все повече инвеститори се интересували от крипто, ами те и от .com се интересуваха навремето, и от лалета преди това.А видиш ли Ел Салвадор пък бил приел криптото за официално разплащателно средство.Ел Салвадор държи световния рекорд за екзекуции сред криминалния контингент за ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Demertsel
преди 2 години
Горките буумъри, ще получат сърцебие и повишение на кръвното, ако прочетат тази статия. Мислите и за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още