IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Бил Гейтс криптовалутите и NFT са теорията на по-големия глупак

Очевидно скъпите дигитални изображения на маймуни ще подобрят света неимоверно, ироничен бе милиардерът

11:40 | 15.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът Бил Гейтс отправи нова критика към криптовалутни проекти като незаменяемите токени (NFT), наричайки ги измама, основаваща се на теорията на по-големия глупак (при която даден надценен актив се купува с надеждата, че ще може да бъде продаден при още по-висока цена – бел. ред.).

„Очевидно скъпите дигитални изображения на маймуни ще подобрят света неимоверно“, пошегува се Гейтс по време на климатична конференция в Калифорния, цитиран от Bloomberg. По думите му той не заема нито дълга, нито къса позиция по класа активи.

Гейтс е критикувал криптовалутите и преди, влизайки в спор с Илон Мъск миналата година за това дали биткойнът е прекалено рискован продукт за инвеститорите на дребно, както и заради ефекта върху околната среда от добиването му.

Цената на биткойна продължава да се понижава и в сряда на фона на разпродажбите на по-широкия пазар. Пониженията са факт включително заради притесненията за инфлацията и спирането на тегленията от платформата Celsius. Популярни NFT колекции като Bored Ape Yacht Club (BAYC), която най-вероятно има предвид Гейтс в коментара си, също бяха силно засегнати.

В изказването си милиардерът защити дигиталното банкиране, което подкрепя чрез проекти на своята благотворителна фондация, което според него е „сто пъти по-ефективно“ от криптовалутите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
По този въпрос Бил е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
melon
преди 1 година
По-добре койни, отколкото инжекции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още