IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Продажбите на биткойн миньорите ще продължат да оказват ценови натиск

Високите разходи за „копаене“ излагат миньорите на увеличен риск от задлъжнялост

11:45 | 25.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн миньорите, които трябва да продават токени, могат допълнително да притиснат цената на криптовалутата, предупреждава американската банка JPMorgan Chase & Co.

Миньори, листнати на борсата, които представляват около 20% от общия им брой, вече са обявили продажби на биткойни през май и юни, за да увеличат ликвидността, да покрият разходите и евентуален деливъридж, пишат в бележка анализатори на JPMorgan, цитирани от Bloomberg.

В същото време частните миньори може да са продали по-голям дял от своите токени, за да покрият текущите си разходи и вероятно са по-силно изложени от риск за задлъжняване предвид ограничения им достъп до капиталовите пазари, изтъкват анализаторите.

„Разтоварването на биткойни от страна на миньорите, за да се покрият текущите си разходи или да избегнат деливъридж, може да продължи през третото тримесечие, ако тяхната рентабилност не успее да се подобри“, според JPMorgan. Това разтоварване „вероятно вече е натежало върху цените през май и юни, въпреки че съществува риск този натиск да продължи“, добавят експертите.

биткойн биткойн

Най-голямата криптовалута в света е поевтиняла с повече от 50% от началото на годината, тъй като Федералният резерв на САЩ започна агресивно да затяга своята парична политика и да покачва лихвите на фона на ускорената инфлация.

Проблемите за този вид активи се задълбочиха с разпадането на екосистемата Terra/Luna, както и заради притесненията относно хедж фонда Three Arrows Capital.

Сега проблемите увеличават мащаба си - проектите за децентрализирано финансиране допускат излагане на загуби, като милиарди долари заеми при биткойн миньорите са подложени на стрес.

Едно нещо, което би могло да смекчи ценовия натиск, според JPMorgan, е спад в производствените разходи от диапазона от около 18 000 до 20 000 долара.

Прогнозите за разходите за „копаене“ на биткойни могат да варират. Цената на производството за голяма миньорска компания е около 8 000 долара за токен, като се приемат средни цени на електроенергията и сравнително новите машини за копаене, според Arcane Crypto. Въпреки това Securitize Capital казва, че като се вземат предвид режийните разходи за инфраструктура и лихвените проценти, общите разходи за някои миньори може вече да надхвърлят 20 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още