IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Производствените компании ще се представят по-добре от технологичните

Инвестицията в корпоративни ценни книжа е най-рисковата в световен мащаб, коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт АД

16:18 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прогноза: Производствените компании ще се представят по-добре от технологичните

Инвестицията в корпоративни ценни книжа е най-рисковата в световен мащаб.

Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт АД - Капман Холдинг.

"Здравословният икономически растеж засега е факт и прогнозите са той да продължи и през 2019 година. Основният макропоказател, който наблюдава Федералният резерв - БВП, се очаква да приключи на 3,5% за тази година и прогнозите за догодина са да бъде около 3 плюс/минус 0 – 2%. Това означава, че стабилността на американската икономика ще се затвърди и в следващата година", коментира анализаторът.

Фезелов напомни, че доста от прогнозите за корпоративните печалби на пазарите не се сбъднаха и обясни, че през януари ще започнат да излизат първоначалните резултати за 2018 г.

“Засега 2/3 от прогнозите се очакват да бъдат постигнати поне по плановете на корпорациите”, посочи той и потвърди, че през декември инвеститорите прибират част от печалбите. – Напълно нормално е в края на годината да се реализира доход и по този начин корпоративните акции поевтиняха. При технологичните компании спадът е по-драстичен. Ако говорим за Apple, при реализацията на новия айфон продажните цени не вървят с тези темпове, с които се очакваше."

Кристиян Фезелов е категоричен, че инвестицията в корпоративни ценни книжа е най-рисковата в световен мащаб. Той прогнозира, че през 2019 г. производствените компании ще се представят по-добре от технологичните – „имам предвид и суровините като добивни, и в петролната индустрия, и в суровинната индустрия, както и в компаниите, произвеждащи стоки за потребление”

“Европа и Америка са достатъчно обвързани един спрямо друг като пазари, смята Фезелов. – Това, което може да повлияе според мен, е политиката на Тръмп по търговските войни. Тези решения, които се взеха за митнически тарифи върху европейски производства и внос на европейски стоки, се отразяват негативно на европейките компании."

Вижте цялото интервю със анализатора във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още