IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари изпреварват реалния икономически сектор

От две години инвеститорите започнаха да гледат малко по-краткосрочно на вложенията си заради динамиката в геополитиката, посочи инвестиционният анализатор Стефан Стефанов

18:44 | 04.04.19 г.
Финансовите пазари изпреварват реалния икономически сектор

В исторически план, в глобален мащаб, финансовите пазари изпреварват реалния икономически сектор. Наблюдава се едно сериозно забавяне на реалната икономика спрямо финансовия сектор в глобален мащаб в последните няколко месеца”, посочи инвестиционният анализатор в БенчМарк Финанс Стефан Стефанов. Според него това е напълно нормално и практически винаги двата аспекта са действали по този начин.

„Пазарите са една много сложна формула от икономика, политика и психология. Те са като скачени съдове“, коментира той в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според финансовия анализатор в последните 2-3 години геополитическите събития изместват икономическите в световната икономика. „От две години насам инвеститорите започнаха да гледат малко по-краткосрочно на своите инвестиции, именно заради динамиката в геополитиката“, каза още Стефанов и обобщи, че реалната икономика следва финансовия сектор със забавяне от седмици, месеци и дори може да стигне година, защото е нужно време на микроикономическо равнище да се даде отражение.

Стефанов посочи, че има опит да се задържат цените на суровини по спекулативен начин. „Очакванията са отнови за нови върхове на индексите във финансовия сектор, които да се отразят положително върху реалната икономика и търсенето, смятам, че по-резки покачвания са възможни, но не в такива големи граници“, убеден е инвестиционният анализатор.

Повече от разговора със Стефан Стефанов можете да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още