IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия спасиха сделката на ОПЕК+

Ползите от продължаването на споразумението надделяват над вредите и разходите, коментира финансовият анализатор в Legacy FX Николай Шуманов

17:35 | 03.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Добрите взаимоотношения между Русия и Саудитска Арабия спасиха сделката на ОПЕК+. Владимир Путин още през почивните дни обяви, че ще има такава сделка. Единствено Иран се дърпаше, което е нормално предвид факта, че е опозиция на Саудитска Арабия и съседните страни, а е съюзник на Русия и се опасява от сближаването между нея и Саудитска Арабия.

Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Прогнозата

“В хоризонта от девет месеца идеята на ОПЕК е да държат нивата на около 60-65 долара за барел. Саудитска Арабия и Русия са удовлетворени от тази цена. Може би лошото за тях е, че тази цена удовлетворява и САЩ, в частност производителите на шистов петрол. Те доста свалиха разходите по производство и тази цена дори ги изкарва на печалба, което се вижда от повишеното производство на шистов петрол в САЩ", твърди още анализаторът.

По думите му САЩ от доста време е не само най-големият консуматор на петрол, но и най-големият производител. “През април производството достигна 12 млн. барела на ден и сега се компенсират спадовете в производството на Венецуела и Иран", посочи Шуманов.

Според него ползите от продължаването на споразумението на ОПЕК+ надделяват над вредите и разходите. “Саудитска Арабия и Русия мислят по-дългосрочно. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия твърди, че скоро се очаква таванът на производството на шистов петрол в САЩ да бъде достигнат и след това да видим затваряне на кладенци и намаляване на производството там", коментира експертът. Той прогнозира, че споразумението може да бъде продължено поне до края на 2020 г.

"Според мен може да има някакво доближаване в цената на сорт Брент и WTI, но в дългосрочен план ще се държи около тези нива от 5 долара разлика”, допълни той.

Търсенето

Шуманов е на мнение, че търсенето на петрол е проблем на ОПЕК по принцип. "Данните за бизнес активността в промишления сектор, забавянето на икономическия ръст на определени държави, евентуални сигнали за отхлабване на паричната политика – всички тези фактори са допринасящи в случая", поясни Николай Шуманов.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още