IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитаме рекордно нисък търговски дефицит

19:43 | 21.04.01 г.
Автор - снимка
Създател
Отчитаме рекордно нисък търговски дефицит
Отрицателното търговско салдо отбелязва рекорден спад за първите два месеца на 2001 г., намалявайки до 126.3 млн. долара. През същия период на миналата година търговският дефицит е бил 272 млн. долара, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Това е най-ниската стойност на този показател за последните три години. Износът за периода януари - февруари е нараснал с 15.1 %, достигайки 803.4 млн. долара, а вносът е намалял с 4.2% , възлизайки на около един милиард долара.

Увеличава се износът на стоки с по-висока степен на преработка, което дава надежди, че отрасловата структура на експорта ще се ориентира към стоки с по-висока добавена стойност. При вноса най-голямо нарастване има при готовите потребителски стоки, но се отчита нарастване и в категорията на т.нар. инвестиционни стоки.

В географската структура на износа не настъпват драстични промени. Износът на български стоки за Европейския съюз (ЕС) представлява 54 % от общия износ, с което евросъюзът запазва водещото си значение за българските износители. Експортът за държавите от ЕС нараства с 6% спрямо същия период на миналата година, а вносът се увеличава с 16.2% , като отрицателното ни салдо с ЕС е само 38.6 млн. долара. Най-големите ни търговски партньори от ЕС са Италия, Германия, Гърция, Белгия и Франция.

За първите два месеца на 2001 г. значително се е увеличил стокооборотът ни с балканските страни. Износът за Югославия се е увеличил с 44.8%, за Македония - с 18.4% и за Турция - с 26.6%. Търговията с балканските страни заема около 20% от стокооборота на българската икономика.




Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още