IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още отрасли на икономиката ще бъдат засегнати заради очаквания спад в еврозоната

Според бизнеса това ще бъдат предимно секторите, които са свързани с износа – металургия и транспорт

10:33 | 30.01.12 г. 2
<p>
	Най-силно ще пострадат отраслите на икономиката, които са експортно ориентирани Снимка: Reurters</p>

Най-силно ще пострадат отраслите на икономиката, които са експортно ориентирани Снимка: Reurters

Заради очакванията за намаляване на ръста на икономиката в еврозоната през тази година ще има допълнително засегнати отрасли на българската икономика извън традиционно потърпевшите досега от кризата.

Това прогнозира пред БТА изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. 

Според Данев това ще бъдат предимно отраслите, които са свързани с износа – металургия и транспорт.

Според ръководството на камарата България има два основни шанса за стабилизация по време на криза – селското стопанство, в частност зърнопроизводството, и туризмът, защото заради обедняването на Европа част от туристическия поток се насочва към нашата страна.

Божидар Данев припомни, че над 60 на сто от износа на страната ни е насочен за ЕС и по тази причина една стагнация в еврозоната ще доведе до влошаване на възможността ни за експорт, който е основен двигател на нашата икономиката. 

Данев коментира, че драматичното в случая е, че заради кризата бяха преструктурирани редица отрасли на икономиката ни и редица от тях, на които сме залагали, вече не биха могли да бъдат отрасли на бъдещето ни развитие. Паралелно с това липсва обновяване на икономиката, инвестиции, има "изтичане" на квалифицирана работна ръка и подготвяне на такива за области, които не са свързани с преструктурирането на икономиката. 

Като един от изходите от задълбочаването на ефектите от кризата у нас ръководството на БСК посочи подобрението на бизнес средата. Едно от условията за това подобрение според Данев е приемането на така наречения парламентарен борд. Според бизнеса би било добре, ако годишно не се променят повече от 30 закона. 

Друга препоръка е да не се приемат наредби на общините, които не са в унисон със законодателството. Необходими са също и "пътна карта" за електронното правителство, премахване на регулаторните режими, защото по данни на камарата само за последните два месеца бизнесът е натоварен с нови режими, както и подобряване на усвояването на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност". 

Според Данев европейските фондове няма да решат проблемите на страната, защото според него огромната част от тези средства не създават качествени и дългосрочни работни места. По думите му България се нуждае от инвестиции, които създават качествени работни места, а не кол-центрове, които да водим като IT технологии. Трябва ни продукция, конкурентоспособна на пазара, който в момента стагнира, заяви Божидар Данев.

"Страната ни има най-ниските данъци, но инвеститорите ни заобикалят, имаме финансова стабилност, а инвеститорите пак ни заобикалят", каза Данев. Според него привличането им не е свързано толкова с рекламирането на страната ни, защото тя е част от европейските структури.

Дефектът е лошата и непрозрачна бизнес среда, категоричен е Данев. Става дума за непрекъснатите промени в регулациите и законовата уредба например в областта на ВЕИ. "Смятам, че е правилна политика за тяхното ограничаване, но за това се мисли предварително, за да не се създава недоверие у чуждестранния инвеститор", заяви Данев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bbzz24
преди 12 години
отново бисери от мозъка Данев: шанса ни е в секторите с най-ниска добавена стойност: зърнопроизводство и туризъм... но трябва да инвестираме в качествени работни места, не кол центрове. че с какво работните места в кол центровете са по-некачествени от тракторист или камериерка или сервитьор?проблема е образователната система, към която Данев май все още се числи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Какво им е лошото на кол-центровете?? Не създават продукт??Създават чудесна услуга, ангажират образован персонал на който плащат добре. Висока добавена стойност, добри постъпления за хазната.Само с копане и заварки не става Данеееев! В кой век живееш още?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още