IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите все пак ще има*

Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков

13:57 | 10.10.12 г. 143
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите все пак ще има*

 

 

Вицепремиерът обяви, че се дават допълнително над 34 млн. лева на Министерство на курлтурата, които ще отидат главно за общините – читалища, регионални музеи и т. н. 

91 милиона лева повече се отпускат за Министерство на здравеопазването, а 190 млн. лева повече ще се дадат на здраваната каса. Дянков уточни, че реално парите са само с 90 млн. повече, а останалите 100 млн. лева предишната година са били превеждани по бюджета на Министерство на здравеопазването за различни лечения. От тази година обаче те се прехвърлят към бюджета на НЗОК. Според финансовия министър голяма част от 90-те милиона лева, които ще влязат в МЗ, идват от добрата събираемост на НАП на здравни осигуровки.

Над 510 млн. лева повече се отпускат за изграждане на инфраструктура, като според думите на Дянков 400 млн. лева от тях идват от съфинансиране по европроекти. С тези пари ще бъдат финансирани основно изграждането на пътища, но и все повече проекти към Министерството на околната среда и водите.


Отпускат се още 200 млн. лева за фонд “Земеделие“ и Министерството на земеделието и храните. Тези пари идват основно от европейски проекти, категоричен бе Дянков и допълни, че средствата ще се използват и за финансиране на пренебрегнати в годините сектори.

Вицепремиерът акцентира и върху факта, че с увеличаването на минималната работна заплата от 290 на 310 лева тя е скочила със 70 лева за периода 2010-2013 година, което е два пъти повече в сравнение с предишния период  2005-2009 година.

На въпрос дали ще бъдат вдигнати парите за майчинство,  Дянков коментира, че предпочита да залага на вдигане на заплатите в различни сфери на администрацията, като по този начин се увлечиват и майчинските за първата година.

Финансовият министър даде пример със собственото си ведомство, където заплатите се били покачили с около 20% и съответно и майчинските на подчинените му за първата година са скочили с толкова.

Финансовият министър отказа да коментира дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. Той припомни, че не е привърженик на тази практика, но все пак допълни, че тези решения ще се взимат окончателно около Коледа. По негови думи най-вероятно ще има възможност да се отпуснат средства, но е възможно и те да бъдат пренасочени към други социални сфери.

*Допълнена към 16.05 часа

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

109
rate up comment 2 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
1. Лихвите на ЮЛ се облагат, но ФЛ до момента не се облагаха2. Всеки алтернативен доход се облага, защо и лихвите да не се облагат?Всеки му е криво като му взимат пари но те са малко на този етап. Да не говорим, че е хубаво и тези пари в банките да се размърдат и да започне да се прави нещо градивно с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 3 rate down comment 1
Van Basten
преди 11 години
Изключително много СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ на предните избори !!! Но, сега определено ще коригирам вота си !Ето една идея към разните стратези на различните партии дето киснат по форумите. Ще дам вота си за тази партия, която поеме ангажимент да отмени безумията на ГЕРБ-аджиите от този мандат (то за всички няма как, но поне да отмени тази простотия с данъка върху лихвите и ограбването на отпуските) ! Винаги съм гласувал дясно/център, но вече ще преценявам, според това кой се опитва да прецака труда ми... Ако трябва и за БСП ще гласувам, стига да поемат ангажимент да се цени труда на хората, а не държавата да прецаква тези които се скъсват от бачкане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 0 rate down comment 1
bigiadri
преди 11 години
Вместо да погледнат държавната администрация, вместо да я оптимизират/къде е електроното правителство дето го обещаха/, да разбият монополите,да създадат добър климат за малкия и среден бизнес, те посягат на спестовността на хората. Съжалявам , че гласувах за ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 3 rate down comment 1
nikolov
преди 11 години
нека да дам още една идея на банките ... ако бях "БАНКА" аз бих направил лихвата по депозити в размер на 0,2 % на годишна база разбира се, а лихвата по разплащателни сметки примерно 4,5 % ХА-ХА-ХА много смешно, нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 1 rate down comment 0
nikolov
преди 11 години
всъщност всичко това няма никакво значение, защото като се замисля ефекта от новия данък ще е никакъв ... една банка, без да й назовавам името, дава 3,5 % лихва по разплащателна сметка (която сметка е и картова разбира се) за какъв депозит става въпрос при картовите и разплащателни сметки ?!?!?! няма депозит тук ... просто банките ще измислят нови продукти, които ще се наричат "Ваша сметка" или "Моя сметка", изрично ще запишат че е разплащателна или картова, в договора "депозит" няма да се споменава, но пък ще начисляват някакви прилични лихви за тези си НОВИ продукти ... които няма да бъдат "депозити" ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 1
nikolov
преди 11 години
защо за физически лица, а не за фирми и защо за българите в рамките на ЕС и как ще разберат имам ли депозит в някоя банка в ЕС ... нима всички банки в ЕС ще докладват на българското правителство (НАП), а ако имам двойно гражданство ще дължа ли данъка, нима ако стана сърбин или албанец и си развивам бизнеса в БГ, няма да плащам този данък ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
за 1 съм съгласен за 2 не.Има хора които са настроени спестовнически има и хора които са настроени рисково. не може всички да са рискови предприемачи. аз не вярвам, че за да си купя нещо аз трябва да взема кредит. аз предпочитам да събирам парички и да си купя нещо ПОСЛЕ. аз искам отсега да събирам парички в банка за да мога после да платя за хубаво образование на детето си. или и за това да взема кредит? или да ги обърна сега в злато и после като стане студент да ги обърна пак в хартийки? тая мантра с: "да извадим парите от касичките на хората и да ги развъртим" е безочливо нагла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 3 rate down comment 1
Van Basten
преди 11 години
Тези вече съвсем се оляха !!!Само чудят каква простотия да измислят. Бизнесът се оплаква от утежняване на климата от бездействието или вредите на правителството, и като не върви икономиката и няма откъде да идват ръст в данъците, дай сега да изсмучем от спестяванията на хората - там поне ще има сигурни постъпления !?Това е втората значима простотия по отношения на гражданите, след "кражбата" на отпуските, където покрай идеята да накажат бюрократи, които почиват но не ползват отпуски, реално удариха и хора, които се скъсват в частния сектор, но не могат да си ползват отпуските по обективни причини...Накратко, гледат да прецакат работещата средна класа, хората, които реално работят (дори с цената на пропуснати отпуски) да спестят някой лев, било то за старините си или да помогнат на децата си. Изключително много СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ГЕРБ на предните избори !!! Но, сега определено ще си коригирам вота си. Ако трябва и за БСП ще гласувам, само да се разкарат тези тарикати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 11 години
Изглежда ли ти като изнудване на банковото лоби по медиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 0 rate down comment 0
komisarq
преди 11 години
.... и депутат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още