IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху лихвите все пак ще има*

Налогът от 10% върху лихвите по депозитите е предложен с приетия бюджет за 2013 г., съобщи финансовият министър Симеон Дянков

13:57 | 10.10.12 г. 143
Автор - снимка
Редактор
Данък върху лихвите все пак ще има*

Правителството е приело бюджета за 2013 г. на днешното заседание на министрите, съобщи пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Приети са и всички нормативни документи, свързани с проектозакона за бюджета, включително новия размер на минималната работна заплата и Закона за бюджета на Здравната каса, допълва Дянков.

„Бюджетът е сметнат консервативно при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,2 на сто, макар че очакваме ръст на БВП от 1,9 на сто“, поясни той.

„Международният валутен фонд (МВФ) дава прогноза за ръст на БВП в България от 1,5 на сто за 2013 г., Световната банка - ръст от 1,6 на сто, Европейската комисия - 1,8 на сто, Асоциацията на европейските търговски банки - 2,5 процента“, посочи още министърът.

Дянков каза, че се очаква дефицитът през 2013 г. да бъде 1,3%.

Предвижда се също така индексация на пенсиите с 9,3 на сто, увеличение на минималната пенсия на 150 лева, социалната пенсия се вдига от 100 на 110 лева, а максималната от 700 на 770 лева.

Максималният осигурителен доход се вдига от 2000 на 2200 лева. Минималната работна заплата от началото на годината от 290 ще стане 310 лева.

Симеон Дянков съобщи също така, че с проектозакона за бюджета се предлага и облагане на
лихвите по депозитите с данък от 10 процента.

„България остана единствената държава в Европейския съюз, която не облага тези лихви“, коментира финансовият министър.

Очаква се приходите в бюджета от новия налог да достигнат 120 млн. лева, но по думите на Дянков не се цели финансов ефект.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяване на данъчните задължения. По думите на Дянков в момента една фирма, в зависимост от големината и дали е регистрирана по ДДС, внася между 8 и 12 данъчни декларации месечно. С въвеждането на това единно нареждане ще се спестят около 6 млн. лева банкови трансакции.

Финансовият министър беше категоричен, че нетно увеличение на парите, които се отпускат на силовите ведомства – МВР, ДАНС и НСО, няма. Той обясни, че по-големите суми в разчетите идват от осигурителните вноски.

По думите на Дянков през всичките години на прехода те са се превеждали доста непрозрачно като субсидия от държавния бюджет към НОИ. Той наблегна на факта, че парите за увеличение на заплатите на военните идват не толкова от допълнително отпуснатите средства от бюджета, колкото от спестовността и реформаторството на министъра на отбраната Аню Ангелов и екипа му.

 

Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 8 rate down comment 8
първи стъпки
преди 11 години
Много правилна стъпка. Депозитите са най-безполезното нещо на света, и за собствениците им, и за икономиката като цяло. Защо аз примерно да плащам данъци за апартамента, който съм купил и давам под наем, с което съм предприел риск, осигурил съм заплати и съответно данъци на работници, на магазини и т.н., а някой си ще лежи в къщи и няма да плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
ами нали огромна част от депозитите идват отвън, защо се говори за населението...аз съм частно лице, пресмятам риска както и една институция ще си прави сметкат за риска, защо това не смятате? сухи сметки е математика, икономиката взима и психологически фактори които имат също цифрови измерения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 5
Didkata
преди 11 години
Банките няма да се дадат лесно. Това означава реално изтегляне на доста депозити, и намаление на депозитната база. Значителна част от тези депозити са на чужденци, и те просто ще ги изтеглят. Както каза един коментиращ по-долу, щом във Франция взима 2.25% чисти, за какво му е да държи пари в България на 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 1
jordanvete
преди 11 години
банките си мълчат, но после те ще реват, и то как!!!! Но тук верижната реакция сега започва, преди още да гласувано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 11 години
10% е по принцип поносим данък. Падането обаче на лихвите по депозитите плюс данъка върху лихвите може да се окаже стимулиращо повечето хора да тръгнат да харчат и да инвестират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 2
kostas19
преди 11 години
И тоя пак се исказа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 6
jujo_si
преди 11 години
логичен ход след като депозитите постоянно се увеличават. така ще се стимулира населението да харчи и да задвижи икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Защо и как ще се теглят тези депозити? Ако лихвата е 5%, след данъка ще е 4.5%. Ако ги итеглиш лихвата ще е нула. Ако ти можеш да си направиш депозит във френска банка 99% от населението в страната не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 2
Konsultant
преди 11 години
Ако трябва да търсим някаква "логика" то би имало ако се облага единствено и само дохода над годишната инфлация!В противен случай правителството ТРЯБВА ДА НИ ГАРАНТИРА ГОДИШНА ИНФЛАЦИЯ = 0! Което е разбира се нонсенс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
Хахахаха,нали хората нямат пари в банките, а само неколцина бандита ?!Явно не е баш така.Сега:1. Тази мярка я считайте като изпълнение на поети ангажименти за европейския банков съюз.2. САМО България остана през 2012г бе данък върху депозитите в ЕС !!!!!!3. Ако някой си мисли, че ще се позволи на някоя страна да бъде новият трън в гащите наречен Швейцария, дъбоко се лъжете.4. След не повече от дев години ще има изравняване на данъци в ЕС. Познайте дали няма пак да ни се вдигнат данъците, който и да е на власт !!!5. Много хора, за съжаление и тук, не могат да разберат, че се облага не главницата по депозита, а създаденият доход от нея. Това е много жалко. За други форуми да, но за тукашния ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още