IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори: Застраховката за отговорност не работи

Асоциацията на турагентите даде нови предложения за работеща застраховка, отказва гаранционен фонд

13:50 | 15.02.13 г.
Туроператори: Застраховката за отговорност не работи

Асоциацията на туроператорите и турагентите очаква промяна в наредбата за туристическата застраховка, стана ясно от среща на експерти от организацията със заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

В настоящия си вид застраховката „отговорност на туроператора“ не работи и не е в състояние да възмезди потребителите в случай на нужда, смятат представителите на туроператорския бранш.Те дадоха свои предложения, които биха могли да направят застраховката по-съвършена и работеща.

На първо място ревизията на застраховката трябва да включва точно описание на начина, по който да става обезщетението, така че клиентът да го получи веднага. Да се промени базата, върху която да се сключва застраховката, така че да не се изчислява на база предходна година и да се посочи кой точно трябва да обхваща застраховката. От асоциацията искат още да се намали минималният праг на годишния оборот, използван за изчисляване на застрахователната сума по задължителната застраховка.

Заместник-министър Иво Маринов посочи, че промени в наредбата, уреждащи туроператорската застраховка, не са на дневен ред, но предложенията на бранша ще бъдат разгледани.

На въпрос дали създаването на гаранционен фонд не е по-ефективен вариант за решаване на проблема от асоциацията коментираха, че това изисква много „живи пари“ от страна на бизнеса и на този етап, поради икономически причини, застраховката е по-удачен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още