IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма взе наградата за Дружество с най-добро корпоративно управление

08:33 | 05.11.04 г.
Автор - снимка
Създател
Софарма взе наградата за Дружество с най-добро корпоративно управление
Investor.bg получи награда за най-пълно и безпристрастно представяне на родните публични дружества

Софарма АД спечели приза за “Дружество с най-добро корпоративно управление за 2003 г.” в провеждащия се за втора поредна година конкурс, организиран от Асоциацията на инвеститорите. Инициативата се провежда под патронажа на зам. министър председателя и министър на икономиката Лидия Шулева, а победителят бе оповестен на 4 ноември вечерта във Военния клуб.

“Целта на конкурса е да бъдат стимулирани българските публични дружества и борсовата търговия като цяло, като се отличат добрите корпоративни практики на българския капиталов пазар”, уточниха организаторите.
Шест компании бяха номинирани, като журито първоначално можеше да избира от общо 17 компании.

Номинираните в класацията бяха Албена АД, Софарма АД, Оргахим АД, Петрол АД, Доверие обединен холдинг и Индустриален холдинг България.

Миналата година в конкурса за “Дружество с най-добро корпоративно управление” бяха номинирани 12 публични компании. Призът (статуетка) тогава получи дружеството Албена АД. Подгласници бяха Софарма АД и Оргахим АД.

Журито избира компанията с най-добро корпоративно управление по пет основни критерия: управление на дружеството от ръководството, права на акционерите, прозрачност, действия на управителните и контролните органи и счетоводство и финансов контрол.

Aсоциацията на инвеститорите връчи и антинаграда. Кремиковци АД беше отличено като дружество с най-голяма нужда от развитие на корпоративното управление, като миналата година за такова дружество бе избрано Химко АД – Враца.

Тази година от Асоциацията на инвеститорите връчиха и награда за медията, допринесла за най-пълно и безпристрастно представяне на родните публични дружества. Наградата получи Investor.bg, като останалите номинирани бяха в. Пари и в. Дневник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още