IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Енерго Про"

Дружеството е нарушило правилата при ограничаването на производствените мощности през пролетта след нарежданията на ЕСО

14:36 | 08.10.13 г. 1
КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Енерго Про"

Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за злоупотреба с господстващо положение „Енерго-Про Мрежи“ АД, съобщиха от пресцентъра на институцията. Със своите действия електроразпределителното дружество е поставило в неравностойно положение „Хаос Инвест“ спрямо другите производители на електрическа енергия.

Проверката на КЗК е свързана с периодите, когато заради свърхпроизводство на електричество Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налагаше ограничения на производителите на енергия. Тогава диспечерът нареждаше производството от какви мощности трябва да бъде ограничено, но самите електроразпределителни дружества преценяваха кои производители да спрат работа.

Заради възможността за бърза реакция от „Енерго Про“ са налагали ограничения на производствата със съвременни системи за управление на мощностите, каквато е и „Хаос Инвест“. В такава ситуация привилегировани се оказват предприятия, които не разполагат с гъвкави системи за управление, мотивира се КЗК.

Възникналите отношения от друга страна премахва стимула за инвестиции в нови технологии, защото модерните централи биват ограничавани по-често и за по-продължителни периоди от време.

Подобно положение противоречи на правилата на конкуренция, чиято крайна цел реално е подобряване на производството и развитието на техническия прогрес. По тази причина и комисията постановява, че има нарушение от страна на „Енерго Про“. Определението не подлежи на обжалване, се казва още в съобщението на регулатора.

В същото време обаче е предвиден срок от 30 дни, в който страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Страните в производството имат право да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Вземете им лиценза и ВЪН! Дайте го на жената на Кадиев, тя разбира от електроразпределение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още