IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Терзиева: Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

Занапред приоритетно трябва да се инвестира в интегрирани проекти – водоснабдяване, канализация и пречистване, смята министърът на регионалното развитие

13:14 | 04.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Терзиева: Стратегията за ВиК ще стабилизира сектора в дългосрочен план

- Приемате ли като статукво изградената вече водоснабдителна мрежа – такива критики бяха отправени към стратегията при обсъждането й в парламентарни комисии? Отдавна говорим за големия процент загуби на вода, но към момента не виждаме как тези загуби ще бъдат намалени.

Несъмнено можем да се похвалим със значително висока степен на изграденост на водопроводната мрежа. Не трябва обаче да приемаме това за даденост, защото както всяка система и тази се амортизира.

Факт е високата степен на загуба на вода, причинена от амортизираната водопроводна мрежа. Това налага да се предприемат сериозни усилия за поддръжката и подобряването на състоянието на водопроводната мрежа в страната. За съжаление средствата, които са били предвидени през този програмен период за водоснабдителна инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда“, са малък дял от нейния бюджет. Акцентът беше върху канализацията и пречистването на отпадъчните води.

Считам, че занапред приоритетно трябва да се инвестира в интегрирани проекти – водоснабдяване, канализация и пречистване. Трябва да приключим с практиката за работа на парче.

- Кога ще имаме действащи водни асоциации?

На 16 ноември на второ четене в Народното събрание бяха приети промени в Закона за водите и те вече са обнародвани в Държавен вестник. Те бяха много необходими, защото ще позволят да започне изваждането на активите от капитала на ВиК дружествата. Това е същността на реформата във ВиК сектора – инфраструктурата ще бъде прехвърлена в собственост на държавата или общините. Ще бъдат необходими около година и половина до две години, докато асоциациите заработят ефективно.

- Ще се окажат ли кметовете рисков фактор за работата на водните асоциации?

Отговорността за планирането и управлението на ВиК инфраструктурата е на областно ниво. Според изискванията на Закона за водите работата трябва да се изпълнява от асоциациите по ВиК. Те трябва да гарантират интеграция на ВиК системите и капиталовите инвестиции на областно ниво. За да се случи всичко това, представителите на държавата и общините във всяка една асоциация трябва да работят в партньорство. В общ интерес е това да се случи, защото само по този начин може да се осигури подобряване на състоянието в сектора.

- Кога ще бъдат окончателно приети мастер плановете за водния сектор?

В момента тече процес по окончателно приемане на мастер плановете. На този етап са приети 47. Очакваме останалите 4 плана да бъдат приети до края на годината.

- Доколко водните асоциации ще трябва да се съобразяват с мастер плановете за съответните райони на страната?

Регионалните генерални планове се изготвят за 25-годишен период на време. Те съдържат анализ на състоянието и нуждите на ВиК системите и съоръженията на съответната територия, на цената и качеството на предоставяната услуга и прогноза за развитието ѝ.

Целта е удовлетворяване на нуждите на потребителите, намаляване на загубите на вода и осигуряване на добро качество на услугата при социална поносимост на цената. В тях са разработени дългосрочна инвестиционна програма за изпълнението на плана и краткосрочна инвестиционна програма за първия 5-годишен период от него. Тези планове се приемат от Асоциациите по ВиК, така че те трябва да се съобразяват с предписанията в тях.

Стратегията за ВиК, от друга страна, дава цялостната визия за развитие на сектора. Мастер плановете очертават конкретните нужди в съответните обособени територии. Те посочват къде е необходимо да бъде подобрено състоянието на ВиК системите или къде е нужно да се изгради пречиствателна станция. На тази база се определят конкретните нужди от инвестиции в даден регион в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

- Защо продължаваме да имаме населени места на воден режим?

Лошото състояние на инфраструктурата, а и засушаванията през лятото, често водят до режим на водоснабдяването в някои населени места през летния сезон. През тази година в Омуртаг дори беше обявено бедствено положение. Затова разработихме програма за борба с безводието в населените места със сезонен или годишен режим. В нея са включени 28 проекта на стойност 35 млн. лв. Наясно сме, че с реализирането ѝ няма да разрешим всички проблеми, но това е стъпка в правилната посока. Чрез нея ще бъде подобрено водоснабдяването, а от там и условията на живот, на немалко български граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, да бе като "Топлофикация София" докато не направиха специален закон за парното да не можеш во веки веков да се измъкнеш искаш не искаш ставаш роб. По същи яначин ще е и с водата, фирма ще идва да ти измерва водата, фирма ще идва да ти слага водомера, а ВиК дружеството какво ще прави не се знае. А бе все дено виждате новите ЕРП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evn
преди 10 години
Хаха, да бе като "Топлофикация София" докато не направиха специален закон за парното да не можеш во веки веков да се измъкнеш искаш не искаш ставаш роб. По същи яначин ще е и с водата, фирма ще идва да ти измерва водата, фирма ще идва да ти слага водомера, а ВиК дружеството какво ще прави не се знае. А бе все дено виждате новите ЕРП .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
като стане стратегически 1м3=10лв, то сектора ще се стабилизира яко :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още