IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абонатите на БТК свободно избират друг оператор от 1 януари

09:30 | 31.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Абонатите на БТК свободно избират друг оператор от 1 януари
Всички абонати на БТК, включително и на аналогови постове, ще бъдат свободни да избират друг оператор освен БТК от 1 януари. Това се казва в решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 29 декември. Цифровите абонати ще могат да избират алтернативен оператор на абонаментна основа.

Това означава, че те ще могат да продължат да водят градските си разговори през БТК, но когато искат междуградски или международен разговор, ще го водят през друг оператор, с който са сключили договор. При това няма да се налага да набират неговия код.

При аналоговите абонати обаче мрежата не позволява това и за тях решението на КРС гласи, че ще се налага да избират алтернативен оператор при всеки разговор. Според решението БТК няма да има право да си връща обратно никой абонат, който е избрал друг оператор, поне 3 месеца.

Според друг документ, гласуван от КРС, алтернативните телекоми ще имат право на достъп и директно до крайните клиенти на БТК след Нова година. Тогава всички разговори и други услуги ще минават през алтернативния телеком. Абонатът няма право да се връща обратно към БТК поне 12 месеца. Цените, които ще плащат телекомите на БТК, са намалени в сравнение с предложението на БТК.

"Ние няма да обжалваме крайното решение на КРС, въпреки че клаузите му силно се различават от обсъжданото с нас", коментира вчера говорителят на БТК Ясен Гуев. Според експерти реално сключени договори между алтернативни телекоми и отваряне на телекомуникационния пазар ще може да има не по-рано от края на първото тримесечие на 2005 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още