IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

82% от автомобилите у нас имат "Гражданска отговорност"

Последните промени в полицaта по застраховката имат за цел да внесат яснота, обясни зам.-председателят на КФН Ралица Агайн

17:20 | 17.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
82% от автомобилите у нас имат "Гражданска отговорност"

Около 82% от автомобилите у нас имат задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Покритието е доста ниско спрямо останалите европейски държави. Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн в ефира на БНР.

Незастрахованите автомобили увеличават финансовия натиск върху Гаранционния фонд, който трябва да плаща все по-големи обезщетения с всяка изминала година.

Агайн обясни, че голям проблем идва от чуждестранни водачи, чиито коли са с български номер и са застраховани у нас или пък не са сключили изобщо застраховка. През миналата година повече от половината щети, платени от Гаранционния фонд, са за коли с румънски собственици.

"Ако не успяваме да плащаме навреме за щетите, причинени от незастраховани водачи, ще възникне сериозен проблем". Така зам.-шефът на КФН отговори на въпроса застрашена ли е България от санкции от ЕС заради незастрахованите автомобили.

От два дни у нас са в сила промените в полиците по застраховката „Гражданска отговорност“. Агайн обясни, че промените в Наредба 24 са две и целта им е да внесат повече яснота по самите застраховки. Едното уточнение е, че полицата е валидна както за България, така и за Европейския съюз. Другото е е моментът на изтичане на договора по застраховката. 

Условията по застраховката Гражданска отговорност не се променят, съответно и цената на застраховката остава същата, категорична беше Агайн. Тя каза, че често застрахователите дават отстъпки, ако шофьорът декларира, че ще използва автомобила си само на територията на България.

Ако се направи такава декларация и все пак се пътува в чужбина, това не прави покритието невалидно. Полицата продължава да действа, но застрахователят може да поиска доплащане, коментира още тя. Относно срока на валидност на полицата в наредбата се казва, че покритието изтича в края на последния ден от срока на договора, в 23 часа, 59 минути и 59 секунди, обясни зам.-председателят на КФН.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Добре де, като няма ГО, не следва ли да го съдят и да си плати щетите, с което да възстанови парите във фонда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още