IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Велчев: България ще се въздържа от нови заеми до 2007 г.

18:29 | 01.02.05 г.
Автор - снимка
Създател
М. Велчев: България ще се въздържа от нови заеми до 2007 г.
Министърът на финансите Милен Велчев се срещна днес с вицепрезидента на Световна банка за Европа и Централна Азия г-н Шигео Катсу. По време на разговорите е направен преглед на сътрудничество между България и банката през последните години и са набелязани основните насоки на сътрудничество през следващата година и в контекста на подготовката на следващата стратегия на банката за работа в страната ни, съобщиха от Министерство на финансите.

“Съгласихме се, че в съвместната ни работа ще се наблегне както на структурното финансиране от типа PAL, така и върху техническа помощ, която банката да окаже по редица проекти”, каза след срещата министърът на финансите Милен Велчев. Той уточни, че засега страната ни ще продължи да изпълнява инвестиционните заеми така, както са договорени, но с изключение на още един заем по проекта за улесняване на търговията в Югоизточна Европа, България ще се въздържа от вземане на нови заеми поне до 2007 г.. След приемането ни в ЕС за съфинансиране на европейските средства по структурните фондове може би отново ще има засилено сътрудничество на страната с банката в областта на инвестиционните заеми, прогнозира Милен Велчев.

Шигео Катсу определи срещата като конструктивна и прогнозира активно сътрудничество в светлината на подготовката на страната за членство в ЕС. В отговор на журналистически въпрос г-н Катсу изрази съжаление, че такъв уважаван представител на частния сектор като БАТ е решил да се оттегли от приватизацията на “Булгартабак”. Запитан дали това ще се отрази на отпускането на последния транш от около 20 млн. долара по заема PAL ІІ, чиято обща стойност възлиза на 150 млн. долара, г-н Катсу уточни, че българското правителство е изпълнило всички ангажименти по този заем, а въпросът с тази сделка ще бъде дискутиран.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още