IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за лицензите на ЕРП-тата ще има след 1 юли

Преговорите с американските централи още не са започнали, въпреки че намалението на цената на техния ток е заложено в новия ценови период

17:25 | 10.06.14 г.
Решение за лицензите на ЕРП-тата ще има след 1 юли

Решението за лицензите на електроразпределителните дружества ще бъде взето на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), коментира председателят на регулатора Боян Боев. Датата на закритото заседание не е уточнена, но вероятно това ще стане след 1 юли, когато ще бъдат определени цените на тока за новия период.

"Очакваме в дух на разбирателство да се постигнат едни ефективни резултати между съответните дружества, но предстои да бъде взето решението", допълни той пред журналисти.

По закон имаме право да иницираме преговори по отношение на цените на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, коментира още Боев.

По-рано, по време на общественото обсъждане на работния доклад за цената на електричеството, стана ясно, че преговори с двете централи още не са започнали, макар и намалението на цените, на които се изкупува произведеният от тях ток, да е заложено в новия ценови период.

Боев посочи, че регулаторът не е поставил времеви период за постигане на очакваните резултати от преговорите - намаление на цените на произвежданото от тях електричество с 20% и 30% съответно за ТЕЦ Марица Изток 3 и ТЕЦ Марица Изток 1. Според него, ако не се стигне до разбирателство между Националната електрическа компания (НЕК) и двете централи, ДКЕВР ще преразгледа цената на тока, за да няма дисбаланс на паричния поток към държавната компания.

По време на обсъждането на цената на тока обществени организации изказаха притеснение за поскъпването на тока за промишлените абонати. Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Делисивков коментира, че по негова информация началната цена на първите търгове ще бъде с 2 лева по-висока от миналата година. Прогнозите му са, че цената на тока за промишлените потребители ще започне от ниво 71 лева за мегаватчас. За бизнеса това означава 40 млн. лева повече, което пък ще доведе до загуба на конкурентоспособност.

От сектора на възобновяемите източници пък посочиха, че при определянето на цената на тока не са били спазени изискванията на закона. Биляна Лозанова от Българската ветроенергийна асоциация посочи, че ограничението от 50% на изкупуваната енергия от ВЕИ, заложено от регулатора, противоречи на изискванията в законите на България и ЕС.

Миглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация поиска ДКЕВР официално да оповести каква е тежестта на зелената енелгия върху разходите на НЕК, за да може да бъде направен анализ. Русинова посочи още, че в доклада на работната група е вписано, че 95 млн. лева от таксата в размер на 20% от приходите на фотоволтаиците и вятърните паркове ще бъде преведена в бюджета на НЕК. От БФА се опасяват дали в случая няма да се получи нерегламентирана държавна помощ, която ще доведе до санкция за България.

Припомняме, че от началото на тази година енергийният регулатор събира на всяко тримесечие 20% от приходите на соларните и вятърните паркове. Средствата трябва да бъдат преведени в бюджета и оттам - използвани за стабилизирането на енергетиката. Според разчетите в Закона за бюджета приходите от тази такса през 2014 година трябва да са 150 млн. лева.

Към момента още няма изработена методика за разпределяне на средствата от таксата, уточни Боян Боев. В момента събраните пари от таксата са в бюджета на ДКЕВР и за първото тримесечие те са малко под 36 млн. лева.

Обществените организации имат 14 дни, за да предоставят своите становища и възражения относно цената на тока. Крайното решение ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни, обяви още Боев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още