IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN: Ценовите решения на ДКЕВР ще отворят дупка от 1,5 млрд. лева в енергетиката

Проблемите идват от непазарните решения, които взима енергийният регулатор, заявиха от електроразпределителното дружество

14:11 | 06.06.14 г. 3
EVN: Ценовите решения на ДКЕВР ще отворят дупка от 1,5 млрд. лева в енергетиката

Ценовият доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за новия период (от 1 юли 2014 година до 30 юни 2015 година) ще отвори дупка от над 1,5 млрд. лева в енергийната система. Тази прогноза направиха представители на EVN България на среща с журналисти.

Проблемите идват от непазарни решения, които взима енергийният регулатор, посочиха от дружеството.

Председателят на Управителния съвет на EVN Йорг Золфелнер представи и изчисленията на дружеството откъде ще дойдат големите загуби - 541 млн. лева са заложени като разходи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници за новия ценови период, а 424 млн. лева са заложени като намаление на разходите за изкупуване на електричеството от ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Реално обаче на този етап намаляването на изкупната цена за тези две централи още не е договорено. 331 млн. лева са загубите за системата от некомпенсирана енергия от възобновяеми източници досега.

30 млн. лева е разликата между признатите технологични и реални разходи. В случая за EVN регулаторът признава 8% разходи, а реално те са 10,8% (през календарната 2013 година), сочат данните на компанията.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не признава и разходите за балансиращия пазар на дружествата, от което рискът за загуби за системата е в размер на 65 млн. лева.

От 1 юли регулаторът променя и цената на енергията за технологични разходи, която електроразпределителните дружества купуват. В момента тази енергия се плаща по цената на Националната електрическа компания (НЕК), или 115 лева за мегаватчас. От новия ценови период е заложено електричеството да бъде купувано по цена на АЕЦ "Козлодуй" - 30 лева за мегаватчас.

При тази промяна обаче има риск при либерализиране на пазара ядрената централа да се окаже без квоти за технологичните разходи и дружествата да купуват на свободния пазар необходимата енергия. Това крие риск от 180 млн. лева за цялата система за целия ценови период, посочват от EVN.

От друга страна, може да се окаже, че по-ниската цена за технологичния разход стимулира кражбите. От EVN България посочиха, че кражбите на електричество реално са технологични разходи за тях, защото те представляват разликата между заявената и реално потребената енергия.

"Разходът е за мрежата и е логично да бъде поет от мрежата", заяви Илина Стефанова от дружеството. Сметките обаче показват, че коректен клиент би платил цена от 0,115 лева за киловатчас, а при кражба цената ще бъде 0,03 лева.

От EVN България критикуваха и изчисленията на енергийния регулатор по отношение на цената за електроенергия, по която дружеството трябва да продава на своите клиенти от 1 юли.

Не се признават разходите за балансиране на енергия и загубите от това за дружеството ще бъдат 17 млн. лева. Разходите за балансиране идват от разминаването на заявената и потребената енергия от потребителите. Минимално изменение на климатичните условия обаче води до повишаване на консумацията, което в случая ще бъде покрито от EVN, посочи Йорг Золфелнер.

Регулаторът признава 8% технологични разходи на дружеството, което е едно от най-ниските нива в региона на Югоизточна Европа, посочиха от дружеството. Те показаха данни на Energy Community Regulatory Board, според които средният размер на технологичните разходи в региона е 13,99%.

ДКЕВР вече признава, че дружеството има некомпенсирани разходи за изкупуване на енергия от възобновяеми източници за предишен ценови период (2012 - 2013 година) в размер на 248,6 млн. лева. Макар и признати, те все още не се покриват от регулатора и в новия ценови период - до 30 юни 2015 година. От дружеството смятат, че за новия период има риск от непокриване на разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ мощности и изчисляват размера на загубите от това на 166 млн. лева.

Одитът на енергийния регулатор не е обективен

EVN България се оплакаха и от липсата на обективност при изготвянето на доклада за цялостната дейност на трите електроразпределителни дружества за периода 2008 -2013 година. Проверката на ДКЕВР показа общо близо 3 хил. нарушения, от които над 300 са за проблеми, свързани с дейността на EVN България. Досега от компанията са получили 26 акта за нарушение, изготвени на базата на одита.

От дружеството посочиха като пример за необективни констатации отчетеното забавяне на отговорите на жалбите от клиенти. Регулаторът е изискал действията по жалби, подадени в първите три месеца на 2013 година, но не и от други години от проверявания период. В първите три месеца на миналата година броят на жалбите е бил нереално висок и обработването им е било забавено.

"Проверките от 2008 година изпратиха ясен сигнал към нас - ще се признава по-висок процент на технологичните разходи, а не толкова оперативни разходи", обясни Йорг Золфелнер и допълни, че на базата на това дружеството е инвестирало повече в мрежата. Оттам идват и спестените средства от технологични разходи, за които от ДКЕВР сега ни казват, че е грешно, заяви още той.

Припомняме, че днес ДКЕВР трябва да вземе проекторешение за цената на тока и парното за новия регулаторен период. То ще бъде обсъдено с представителите на трите дружества на 9 юни.

Развитието на темата за ЕРП-тата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
ЕВН имат най-малко право да се оплакват от задълженията си да изкупуват еленергия от ВЕИ, защото те са главните виновници, заедно с ДКЕВР и НЕК, да имаме толкова много ВЕИ мощности.В одитния доклад на ДКЕВР са констатирани пуснати от ЕВН в експлоатация ВЕИ централи без необходимите документи (значи срещу тлъсти комисиони и рушвети за шешфовете от ЕВН) за повече от 100 мегавата - около 10% от всички ВЕИ мощности. Така увеличиха миксовата цена на тока с около 20%. Всичко това сега искат да прехвърлят на редовните инвеститори във ВЕИ и на консуматорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 9 години
Рошко Офшоркин Зачубръснат ще ги защити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 9 години
Рошко Офшоркин Зачубръснат ще ги защити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още