IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов скандал се заформя във Фонда за лечение на деца

Здравното министерство иска да отнеме правото на глас на Обществения съвет към Фонда, специална комисия ще решава за разпределянето на парите

13:18 | 10.07.14 г. 2
Нов скандал се заформя във Фонда за лечение на деца

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага да се отнеме правото на глас на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина при разпределянето на средствата за лечение. Това става ясно от публикуван на сайта на министерството проект на постановление за изменение и допълнение на постановлението на Министерския съвет, с което беше създаден Фондът.

Основният мотив на здравния министър за предложението е „гарантиране обективност и навременност на решенията" на Фонда.

Общественият съвет към институцията, който се състои от представители на медицинското съсловие, неправителствения сектор, Българския червен кръст (БЧК) и медии, досега разглеждаше молбите за финансиране на лечение на деца в чужбина. С предлаганите изменения обаче се предвижда дейността му да бъде поета от специална комисия с мандат от 3 години, в която ще влизат медицински специалисти с опит в областта на детските заболявания и по един представител на Министерството на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето и на Агенцията за социално подпомагане.

Общественият съвет се предлага да остане като спомагателен орган към директора на Фонда за лечение на деца, като изработва, актуализира и оповестява принципи и правила, въз основа на които се набират и разходват финансови средства, организира, подпомага и провежда мероприятия по набиране на финансови средства и популяризира дарителски инициативи.

Членовете на Обществения съвет се предвижда да могат да участват като наблюдатели при осъществяване на дейността на комисията и да имат право на достъп до документите и до информацията, свързана с дейността на центъра, посочва се още в проектопостановлението.

Пред БНР Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет при Фонд за лечение на деца, коментира, че с предлаганите промени на практика този орган се премахва и работата на фонда ще стане изключително непрозрачна, защото се „затваря устата“ на медиите и на организациите.

Хурмузова обясни, че през февруари са били дискутирани промени в законодателството по отношение дейността на Фонда, но от април досега дискусии с работната група по текстовете изобщо не са водени. Тя подчерта, че обществените организации са алармирали за нередности в работата на Фонда и допълни, че той се превръща в „копие на печалната комисия за лечение в чужбина, където няма никаква яснота, никаква прозрачност и поглед отвън“.

Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Интересното с този фонд е, че откакто е създаден е функционира нормално а само според кефа на министъра на финансите или на здравния министър.В него има средства но се дават само за единични случаи а за останалите има т.нар. ''мълчалив отказ". Всяка година оставащите средства във фонда вместо да се използват за децата нуждаещи се от лечение се прехвърлят към бюджета на здравното министерство за следващата година.Много социалистическо и хуманно е това, няма спор. Дори и при поредното правителство на БСП това си остава така. Защото НЕ са никакви социалисти а обикновена шайка крадци, лъжци, мошеници и мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar
преди 9 години
Lucky айде коментирай бе човек. Последните няколко дни не се ли нагледа на нагло и безочливо крадене, поръчки за стотици милиони пък уж оставка ще подават. Тая ще си тръгва след 2 седмици обаче иска да премахва обществения съвет. Не се ли размирисаха вече яко? Даже ДПС се чуди какво да прави и как да подскаже за актуализация на бюджет това онова пък Чобана излиза и вика че щял да прави 2.1% разтеж. Кое нарастна тая година от предходните 4 че такъв разтеж :) Само 6те милиарда нов дълг :) Сега дано и календара да се включи че пак да ме пита за линкове за дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още