IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов скандал се заформя във Фонда за лечение на деца

Здравното министерство иска да отнеме правото на глас на Обществения съвет към Фонда, специална комисия ще решава за разпределянето на парите

13:18 | 10.07.14 г. 2
Нов скандал се заформя във Фонда за лечение на деца

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова призова гражданските и пациентските организации и медиите да дадат решителен отпор и да спрат промените, които определи като „поредното безумие“ на управляващите, съобщава БТА.

Още по-притеснително е, че здравният министър излиза със становище, че няма нужда от актуализация на бюджета на Фонда, коментира Калин Каменов, бивш директор на Агенцията за закрила на детето. Той разясни, че целият бюджет е 6 млн. лева, от които до момента са похарчени 4,7 млн. лева и припомни, че миналата година по същото време бяха отпуснати допълнителни 5 млн. лева.

Каменов се опасява, че нуждаещи се от лечение в чужбина ще останат без достъп до средства до края на годината.

Още законодателни предложения

През последните два дни на сайта на Здравното ведомство са публикувани за обществено обсъждане над 10 проекта на законодателни текстове. Едно от тези предложения е Националният център по наркомании да се влее в Националния център по обществено здраве и анализи (бившият Център по хигиена – бел. ред.).

Към структурата на Националния център по обществено здраве и анализи се предвижда да преминат и лабораторията за изследване на наркозависими, консултативният център на родители и деца и функциите на национално звено за връзка и координация с Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон и с Европейската мрежа за информация в областта на наркоманиите (Национален фокусен център).

Публикуван е и проект на наредба за условията и реда за регистриране на редките заболявания. Предвижда се създаването на специална комисия по редки заболявания, съставена от национални консултанти, лекари с призната специалност и опит в областта на редките заболявания, представители на държавни институции, на обществени организации и на пациентските организации.

Комисията ще предлага включването на редките заболявания в специалния държавен списък и ще съветва институциите в сферата на здравеопазването, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, висшите училища, лечебните заведения и други органи и лица по въпроси на профилактиката, диагностиката, лечението, проследяването и рехабилитацията на редките заболявания, включително и обучението на специалисти.

Комисията се предвижда да заседава поне веднъж на три месеца, като ще отговаря и за необходимите регистри в сферата на редките заболявания.

Прецизират се и текстове в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени продукти, с които се регламентира, че дневникът за регистриране на рецепти може да се води и в електронна форма. Въвежда се и електронна база данни при отчитането на информацията от рецептите. Отделно в наредбата вече изрично се посочва, че отпускане на лекарствени продукти се прави от магистър-фармацевт, който работи в аптека, а не от аптеката по принцип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Интересното с този фонд е, че откакто е създаден е функционира нормално а само според кефа на министъра на финансите или на здравния министър.В него има средства но се дават само за единични случаи а за останалите има т.нар. ''мълчалив отказ". Всяка година оставащите средства във фонда вместо да се използват за децата нуждаещи се от лечение се прехвърлят към бюджета на здравното министерство за следващата година.Много социалистическо и хуманно е това, няма спор. Дори и при поредното правителство на БСП това си остава така. Защото НЕ са никакви социалисти а обикновена шайка крадци, лъжци, мошеници и мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar
преди 9 години
Lucky айде коментирай бе човек. Последните няколко дни не се ли нагледа на нагло и безочливо крадене, поръчки за стотици милиони пък уж оставка ще подават. Тая ще си тръгва след 2 седмици обаче иска да премахва обществения съвет. Не се ли размирисаха вече яко? Даже ДПС се чуди какво да прави и как да подскаже за актуализация на бюджет това онова пък Чобана излиза и вика че щял да прави 2.1% разтеж. Кое нарастна тая година от предходните 4 че такъв разтеж :) Само 6те милиарда нов дълг :) Сега дано и календара да се включи че пак да ме пита за линкове за дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още