IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един милион глоба за храни мутанти на пазара

08:16 | 11.03.05 г.
Автор - снимка
Създател
Един милион глоба за храни мутанти на пазара
Засега съмнителни са соев сос, пуканки и царевични продукти

Търговец или фермер може да отнесе огромна за българските мащаби глоба от 1 милион лева. Това ще се случи с всеки, който отглежда генетично модифицирани култури, влизащи в забранителен списък, реши парламентът вчера. Глобата важи и за търговци, които пускат на пазара продукт, съдържащ забранени в Европейския съюз култури. Това предвиждат текстове от Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), който депутатите приеха вчера.

Засега в България няма официални данни какви генномодифицирани култури попадат на пазара. Както "Новинар" вече писа, съмнителни са някои пуканки и соев сос на българския пазар, защото именно сред тези две култури има много генномодифицирани растения. Възможно е също продукти от царевица (от която се добива захар, масло и др.) да попаднат в храни на пазара.

В забранителния списък влизат селскостопанските култури от национално значение - тютюнът, гроздето, памукът, маслодайната роза, пшеницата, всички зеленчуци и овошки. Списъкът може да бъде разширяван от министъра на земеделието и горите след консултации с екоминистерството.

Глоба от 1 милион лева заплашва и тези, които отглеждат генномодифицирани организми в територии от Националната екологична мрежа или в обграждащите ги територии до 30 километра около тях.

Всяка фирма, която иска да търгува с ГМО, трябва да подаде заявление в Министерството на земеделието и горите и в срок от 90 дни трябва да получи отговор. Освен данни за фирмата в заявлението се дава пълна информация за ГМО-продуктите и за взаимодействието им с околната среда. Информацията трябва да посочва местата за употреба на ГМО-културите и да включва данни от научни и лабораторни изследвания, които показват въздействието им върху хората и околната среда.

Фирмата трябва да опише също как ще се извършва наблюдението, контролът и третирането на отпадъците след използването на ГМО-семената. Задължително се представя оценка на риска, ако продуктът бъде пуснат на пазара. Описва се и начинът на употреба и предложение за етикиране на продукта.

Заявлението се представя на български и на английски език, като може да се подаде и по електронен път, гласи новият закон. Експертна комисия проверява цялата информация и представя на земеделския министър своето становище, който издава разрешителното за търговия с генномодифицирани семена.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още