IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат държавата да приема компенсаторки от банки в несъстоятелност

14:21 | 01.04.05 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат държавата да приема компенсаторки от банки в несъстоятелност
Министерският съвет прие предложения за промени в Закона за банките, които предвиждат при погасяване на вземанията на държавата, придобити в производство по несъстоятелност на търговските банки да се използват непарични платежни средства.

Това са държавните дългосрочни облигации по Закона за уреждане на необслужваните кредити (ЗУНК), договорени до 31 декември 1990г., компенсаторните и жилищните компенсаторни записи и временните удостоверения по чл. 6, ал. 8 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти, както и поименните компенсационни бонове по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и по Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, инвестиционните бонове по чл. 44, ал. 1 от отменения Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

По този начин се усъвършенства регламентацията при погасяването на тези частни държавни вземания. Предлаганите изменения целят по-ефективното изпълнение на функциите на Агенцията за държавни вземания по събиране на частните държавни вземания.

Според анализатори промяната ще активизира фондовия пазар, което ще се отрази положително на собствениците на непарични платежни средства. Компенсаторните инструменти сега се търгуват на фондовата борса на нива около 70 - 75 на сто от номинала, а инвестиционните бонове - за около 55 на сто от номинала.

В заключителните разпоредби на законопроекта са предвидени изменения и допълнения в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още