IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варненската фирма инвестира 12 млн. евро в завод за петролни отпадъци

09:52 | 05.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Варненската фирма инвестира 12 млн. евро в завод за петролни отпадъци
На 17 дка край град Смядово започва строителството на първия в страната завод за екологично чиста преработка на петролни отпадъци. Първа копка направиха вчера вицепремиерът Николай Василев и министърът на отбраната и водач на шуменската листа на НДСВ Николай Свинаров.

Заводът се изгражда от варненската фирма за петролни продукти "Мегагруп", която ще инвестира около 12 милиона евро в новото предприятие. Това ще бъде първият на Балканите завод за дълбочинна преработка на петролни отпадъци, в който ще се работи по съвременна безотпадна технология със затворен цикъл, каза директорът на "Мегагруп" Румен Димитров.

Новият завод е символ на бъдещето на община Смядово, която преди 20 години беше добре развита община, но през 90-те години, след фалита на химическите заводи в града, се превърна в символ на индустриалната разруха, заяви вицепремиерът Николай Василев.

Той посочи, че в новото предприятие ще се разрива екологично чисто производство, което няма аналог на Балканите и чрез безотпадната преработка на петролни продукти ще се решат екологичните проблеми, причинявани от изхвърлянето на нефтопродуктите.

Новият завод ще създаде 130 преки работни места и още стотици съпътстващи работни места, каза министър Василев.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още