IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев няма да бъде екстрадиран от Сърбия

Апелативният съд отхвърли искането банкерът да бъде екстрадиран в България за аферата КТБ

21:20 | 11.03.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Булфото, архив</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Булфото, архив
 

Банкерът Цветан Василев няма да бъде екстрадиран в България, след като Апелативният съд в Белград отхвърли решението на Висшия съд. По този начин казусът се връща на първата инстанция, съобщи БНР, цитирайки говорителката на Апелативния съд в сръбската столица Миряна Пилич.

По време на решението на Висшия съд в Белград не са били взети под внимание правата на обвиняемия Василев, които са гарантирани от международните правни договорености, както и от сръбското правосъдие, с което те са били нарушени. Това се казва в специално писмо до БНР от белградския Апелативен съд.  

Освен това  първоинстанционния белградски Висш съд не е потвърдил по време на вземането на решението си дали са изпълнени фактически условията за екстрадиране на издирвания от българското правосъдие банкер Цветан Василев. 

По този нацин случая се връща за доразглеждане в Белградския висш съд. 

Цветан Василев е основният обвиняем по делото за изчезването на 206 милиона лева от КТБ. Той и съпругата му са разследвани и за пране на пари.

Припомняме, на 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

В края на януари стана ясно, че заместник главният прокурор Борислав Сарафов очаква, че сръбските власти няма да върнат банкерът Цветан Василев в България.

„Процедурата за екстрадицията на Цветан Василев се движи от сръбските власти. Самият факт на забавянето на произнасянето на сръбските власти може би значи, че няма да върнат Василев. Това е моето субективно усещане, което се базира на немалкия срок на забавяне", каза той пред БНТ.

Всичко за КТБ може да следите тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
***, не приемат заповеди от Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Ама разбира се.Заповедта за екстрадиция трябва да дойде от Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Очаквано !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още