IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци ще инвестират 4 млн. евро в находище за флуорид край Чипровци

16:19 | 20.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Италианци ще инвестират 4 млн. евро в находище за флуорид край Чипровци
Италианската фирма "N & N трейдинг" ООД е одобрена от Министерския съвет за концесионер на находището от флуорид в местността "Лукина падина" край Чипровци, съобщи кметът на града Иван Марков, цитиран от Dnes.bg. Снощи в София е сключен договор между фирмата и държавата, с който се разрешава да започне добив на флуорид в промишлени количества.

Разработването на находището от флуорид, което се намира между Чипровци и близкото село Железна, ще бъде най-голямата инвестиция в общината за последните 15 години, заяви кметът Иван Марков.

Той информира, че до момента фирмата-концесионер е вложила 850 000 евро за закупуване на сгради и терени в Чипровци и за проучвателни дейности. Закупени и ремонтирани са сградите и площадките на бившия оръжеен завод "Пима" в Чипровци.

През следващите 1-2 години "N & N трейдинг" ще вложи 4 милиона евро за изграждане на флотационна фабрика в Чипровци и за разработване на флуоридните рудници. Ще бъдат разкрити 160-180 работни места за миньори и строители.

Преди да получи концесията фирмата е добила пробно малки количества суровина. Тестовете в реномирани европейски лаборатории са доказали високо съдържание на флуорид в изследваната руда. Количеството на залежите е достатъчно да осигури работна заетост за 15-20 години напред.

Флуоридът се използва в стъкларската промишленост и за изработката на оптика.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още