IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 8 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:33 | 08.09.15 г.
Акцентите в бизнеса на 8 септември

В България

Започваме днешния обзор с няколко икономически новини.  Ръстът на промишленото производство през юли се забавя до 3,4% спрямо юли миналата година, сочат предварителните данни на НСИ. През юни регистрираният ръст беше с 5,7%, през май - с 3,9%. Индексът на промишленото производство през юли се свива спрямо юни 2015 г. с 0,7% след четири поредни месеца на растеж.

Брутните премийни приходи на застрахователните компании в България обаче продължават да растат със стабилни темпове. От началото на годината до края на юли ръстът е от 9,5% на годишна база, подхранван от премиите от автомобилни застраховки, застраховки „Живот“, от тези, свързани със заболяване, и не на последно място - от имуществените застраховки.

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов обяви, че инвестициите в Северна България, които се правят в момента, са за 190 млн. лв. Той посочи, че през тази година се приключват доста големи проекти в южната част на страната и обеща догодина да се положат повече усилия в Северна България.

Италианският бизнес има интерес към производството на авточасти в България, към концесионирането на пристанища, летища и модернизирането на железопътната инфраструктура пък стана ясно на бизнес форума в рамките на „Дни на България на Експо 2015 Милано". Сред обявените сектори, в които може да се засили сътрудничеството, са био храните, производството на мед, винопроизводството и др.

По продължаващата актуална тема за бежанците министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че бежанският поток не може да бъде използван като причина за отлагането на бъдещото пълноправно членство на България в Шенген. По думите му кризата с бежанците е само още един допълнителен аргумент в посока на необходимостта от приемането на страната ни в Шенген.

По света

И като продължение на темата - според представителя на руското външно министерство Мария Захарова властите в ЕС многократно са търсили помощ от Русия за решение на кризата с бежанската вълна. Захарова е уверявала европейските чиновници, че от руска страна ЕС ще получи пълна подкрепа за разработване на международни правни механизми за намирането на решение на кризата.

Бежанската вълна обаче не се разглежда като част от споразумението между Гърция и кредиторите и страната трябва да изпълнява в срок своите ангажименти, заяви говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн. В момента Гърция е сред най-тежко засегнатите от кризата с бежанците страна от Европейския съюз.

Междувременно стана ясно, че България е отказала въздушен коридор за руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия като българското външно министерство е потвърдило информацията. Искането на Русия за въздушен коридор провокира съпротивата на САЩ, а Вашингтон чрез посолството си в Атина е поискал от гръцките власти да не дават разрешение за преминаването на руските самолети.

Една новина от света на суровините - във време, в което сривът на цените им вкара руската икономика в рецесия, петролните производители на страната успяват да се представят по-добре от западните си конкуренти. По различни показатели, включително парични потоци, маржове на печалба и цена на акция, руските компании бият западните си компании.

И нещо малко по-различно - организираните престъпни групи, известни под общото име „Якудза“, са добре известни, макар и да се различават от мафията, позната на Запад. Те се третират сякаш са някакъв вид контролирано вещество, опасно, но допустимо в определени параметри.

На борсата

Оборотът на Българска фондова борса-София продължава да се свива и да бележи рекордно ниски стойности. През август изтъргуваните обеми спадат със 76,7% на годишна база до 9,29 млн. лв., показват изчисленията на Investor.bg по данни на пазарния оператор. Понижението на оборота спрямо юли е от 32,3%.

Препоръчваме

Amazon.com не успява да привлече потребителите със своите скъпи таблети. Ето защо се насочва към сегмента с по-евтини устройства. Сиатълската компания за търговия на дребно планира да пусне таблет, струващ 50 долара. Устройството ще е с 6-инчов екран и ще се появи на пазара за коледния сезон.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още