IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: ЕС нееднократно е търсил помощ от Москва за справяне с бежанската криза

Бежанците бягат от ужаса на войната, не търсят просто по-добър живот, коментира руски дипломат

13:40 | 08.09.15 г. 1
Русия: ЕС нееднократно е търсил помощ от Москва за справяне с бежанската криза

Властите в ЕС многократно са търсили помощ от Русия за решение на кризата с бежанската вълна, съобщи пред местни медии представителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Към нас са се обръщали нееднократно в последната почти половин година представители на ЕС, в частност Федерика Могерини (Върховният представител на общността по въпросите на външната политика – бел. ред). Те се обръщат към нас най-вече с въпроси какво е нужно да бъде направено, как да реагират на настоящата криза“, каза тя, цитирана от руската информационна агенция ТАСС.

Захарова е уверявала европейските чиновници, че от руска страна ЕС ще получи пълна подкрепа за разработване на международни правни механизми за намирането на решение на кризата.

Дипломатът критикува назоваването на бежанците с термина „нелегални имигранти“. Според нея става дума за хора, които бягат от „ужаса на войната“, а не в търсене на по-добър живот.

„Те не идват в по-добра държава, а бягат от отсъствието на своята държава. А защо техните държави са разрушени, ние прекрасно знаем“, допълни още Захарова.

Кризата с бежанската вълна в Европа е продиктувана и от липсата на каквото и да е геополитическо планиране, отбелязва още тя и допълва, че пропагандата няма да реши проблема.

В края на миналата седмица руското външно министерство чрез Захарова вече разкритикува ЕС, че не може да се справи с бежанската вълна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
махат санкциите не се праат на Лили Иванова повече, махат и *** НАТО и всякаква Арабска/*** Пролет, Лято Есен Зима около Европа ше бъде решена на секундарника .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още