IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 13 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:58 | 13.10.15 г.
Акцентите в бизнеса на 13 октомври

В България

Започваме днешния обзор с новините от сектора на суровините. По време на днешното си заседание министрите са дали одобрението си за плановете на Shell да проучи наличието на петрол и природен газ в блока „Силистар“ в Черно море. Компанията ще вложи 18,6 млн. евро (без ДДС) за разработване на проекта.

Два нови експлоатационни сондажа пък ще започне „Булгартрансгаз“ в Чирен. След официалната церемония по пускане в експлоатация на обновената газокомпресорна станция в Ихтиман ръководителят на компанията Георги Гегов уточни, че с двата сондажа ще бъде повишен капацитетът на нагнетяване, а и на добива – от 4,2 млн. куб. метра дневно на малко над 5 млн. куб. метра.

В сферата на финансите Петър Ганев от ИПИ заяви, че е възможно да има информационна кампания, пропагандираща прехвърляне на средства за втора пенсия към НОИ, особено сред служителите в държавните фирми и в свързаните сектори. По думите му е очевидно желанието на държавата да се използва всеки един възможен резерв, разглеждайки и личните спестявания като такъв.

След представянето на новия рекламен клип на България заваляха редица коментатори за проекта. Клипът, рекламиращ България с известни холивудски звезди, не е имиджов, а е свързан с това да се представим като кинодестинация, за което страната ни има огромен потенциал, заяви обаче министърът на туризма Николина Ангелкова.

Кризата с бежанците продължава да е актуален проблем в цяла Европа. Днес Министерски съвет прие по време на предстоящия Европейски съвет България да настоява за опростена схема за усвояване на средствата за бежанците, както и парите да са предвидени за по-дълъг период, а не еднократно.

По света

И като продължение на темата - Германия планира да създаде "транзитни зони" по границите си, където мигрантите ще престояват, докато се оценяват техните молби за убежище, и след това ще бъдат “пресявани". Канцлерът Ангела Меркел междувременно обясни, че предложението ще работи само в някои случаи.

Малайзийският пътнически самолет MH17, който падна през миналата година над Източна Украйна, е бил свален от ракета от типа „Бук“, става ясно от резултатите на холандския Съвет по сигурността. Според холандските власти ракетата е улучила кокпита на самолета, а поради огромното въздушното налягане кабината се е разпаднала.

Пикът на кризата е достигнат и руската икономика се приспособи към новите условия, заяви президентът на Русия Владимир Путин. В следващите години Русия ще преодолее свиването на икономиката и ще започне позитивна динамика, но за това е нужно да бъде обърнато внимание на някои фундаментални фактори.

Парламентът на Иран одобри сделката за ядрената програма на страната. Депутатите обаче подчертават, че международните инспектори ще имат ограничен достъп до военните обекти, включени в програмата. Техеран настоява, че ядрената програма е изцяло мирна, но все пак през юли затвори преговорите със САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия плюс Германия.

И накрая прогнози за развитието на световата икономика - личното благосъстояние на хората по света ще нараства с по-бавен темп, тъй като глобалната икономика не напредва толкова бързо, колкото се очакваше, коментира Credit Suisse. Очаква се личните средства да се увеличават с 6,6% на година до 345 трлн. долара в световен мащаб през юни 2020 г.

На борсата

Ръст на нормата на оперативната печалба преди данъци, лихви и амортизации от 40% на годишна база показват предварителните данни за третото тримесечие на Сирма Груп Холдинг. През периода софтуерният разработчик е реализирал приходи от 22 млн. лв., а печалбата преди лихви, данъци, амортизации и обезценки (EBITDA) за същия период е 6,5 млн. лв.

Препоръчваме

Сделката, с която третият по големина производител на компютри в света Dell придобива лидера на пазара на устройства за съхранение на данни EMC за 67 млрд. долара, е най-голямото чисто технологично придобиване в света. Кои обаче са останалите най-големи технологични придобивания за всички времена - вижте в нашата галерия.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още