IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на БТК ще решават за финансиране на БТК Мобайл с 213 млн. лева

Извънредното общо събрание ще се състои на 7 октомври

19:14 | 25.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на БТК ще решават за финансиране на БТК Мобайл с 213 млн. лева

Предоставянето на финансиране от Българска телекомуникационна компания на БТК Мобайл ЕООД в размер до 213 млн. лв. ще бъде решавано на Общо събрание на акционерите на БТК на 7 октомври, съобщи Българска фондова борса - София.

Според проекта за решение, финансирането ще бъде направено в три посоки. Едната е чрез увеличаване на капитала на БТК Мобайл с парични вноски, втората е чрез допълнителни парични вноски в БТК Мобайл по смисъла на чл. 134 от Търговския закон.

На БТК Мобайл ще бъдат предоставени и междуфирмени заеми от БТК с дължима лихва по главницата на дълга, определена в съответствие с разпоредбите на Закона за корпоративното подоходно облагане относно договори между свързани лица, и/или предоставени гаранции в полза на БТК Мобайл като обезпечение по кредити, отпуснати на БТК Мобайл ЕООД от търговски банки или други финансови институции.

Общият размер на финансирането от 213 млн. лв., което трябва да бъде гласувано на 7 октомври, включва и финансирането на БТК Мобайл в размер до 50 млн. евро, одобрено с решение на Общото събрание на Дружеството от 8 април, като тази сума може да бъде инвестирана в БТК Мобайл и по трите начина.

В средата на седмицата от БТК обявиха, че GSM-оператора на компанията ще се нарича Вивател и най-вероятно ще стартира около Коледа. С решения на Общо събрание на акционерите на БТК от април тази година, лицензията за GSM 3 бе прехвърлена в капитала на БТК Мобайл чрез апорт с непарична вноска, оценена на 56,461 млн. лв.

Според данни от 15 юли, капиталът на БТК Мобайл е в размер на 123,257 млн. лв., разпределен в 2 465 142 дяла по 50 лв. всеки.

Последната дата за сключване на сделки с акции на БТК на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 20 септември.

В четвъртък акциите на БТК се търгуваха на средна цена от 11,22 лв, с 0,99% по-висока от сряда.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още