IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

42 млн. лв. антикризисен ресурс от Фонда на фондовете тръгва към фирмите

Три фонда за дялови инвестиции ще инвестират при облекчени условия, без да е необходимо набирането на частен капитал извън участието на фонд мениджъра

12:01 | 13.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

42 млн. лева допълнителен антикризисен ресурс от Фонд мениджър за финансови инструменти в България вече е на пазара. Средствата са предназначени за ликвидна подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата. Те ще достигнат до тях чрез три фонда за дялови инвестиции при облекчени условия, без да е необходимо набирането на частен капитал извън участието на фонд мениджъра, съобщиха от Фонда на фондовете.

Фондовете за ускоряване и начално финансиране „Иновейшън кепитъл фонд“ и „Витоша венчър партнърс – фонд I“ получиха допълнително съответно 10,4 млн. лева и 13,6 млн. лева. По този начин наличният капитал на всеки от тях се увеличава съответно на 41 млн. лева и 50,7 млн. лева. Двата фонда ще инвестират до 100 хил. лева в компании във фаза на ускоряване и до 2 млн. лв. във фирми в начален етап на развитие.

Фондът за рисков капитал на „Морнингсайд хил“ добави към инвестиционния си ресурс допълнителни 18 млн. лева и вече има общо 75,3 млн. лева.  Вложенията му са до 7 млн. лева в стартиращи компании в начален етап на развитие, както и в по-напреднали компании с висок рисков профил.

Предстои подписване на споразумение и с четвъртия финансов посредник – „Ню вижън 3“, за чийто фонд са предвидени допълнителни 14,3 млн. лева. С тях общият ресурс на фонда ще достигне 57,6 млн. лева за инвестиции до 2 млн. лева в стартъпи.

Допълнителният ресурс от общо 56,3 млн. лева е предоставен от Оперативна програма „Иновации и конкурентност“ (ОПИК) 2014-2020, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още