IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 февруари

08:07 | 15.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 февруари
Пропадна и писта на новото летище
в. Сега
 
Втори сериозен проблем в рамките на 2 седмици бе открит при строежа на новото летище "София", съобщиха вчера от аеропорта. Установено е пропадане на участък от пътеките, по които се придвижват самолетите до пистата. Дефектът е открит още в началото на февруари, преди да се срути окаченият таван на новия пътнически терминал, който се строи от австрийската фирма "Щрабаг". Пусковият срок на летището се отлага вече два пъти. Трябваше да е януари 2005 г. Новият срок е октомври 2006 г.
 
Парче от асфалтовото покритие с размери 2 на 10 метра е хлътнало под нивото на останалата част. Ако остане така, това застрашава безопасността на полетите и пътниците. Пропадането е открито от работници на летището. Те веднага са уведомили фирмата, надзорник на проекта - НАКО. От нея са уверили, че дефектът е отстраним. Кога обаче ще стане това, не е ясно. За всички тези дефекти обаче фирмата изпълнител "Щрабаг" няма да плати веднага обезщетение, защото по договор качеството на обекта подлежи на проверка чак когато стане готова цялата сграда. До връчването на акт 16 10% от цялата стойност на обекта, която е близо 110 млн. евро, ще се блокират като гаранция за добро изпълнение. Също 10% се полагат на "Щрабаг" за непредвидени разходи. Досега от тези около 11 млн. евро фирмата е изтеглила 4.7 млн.  
 
10 на сто от пътниците в самолет ще се пребъркват
в. Сега
 
Поне 10 на сто от качващите се в самолет пътници трябва да бъдат пребърквани физически въпреки проверката с метал-детектор. Те ще бъдат избирани на случаен принцип. Това е отбелязано в публикувана вчера в "Държавен вестник" наредба за сигурността на полетите. На същата проверка ще подлежат и 10% от багажите, които се качват в самолета, както и 10% от ръчния багаж, който се качва в пътническата кабина. Те също ще бъдат избирани на случаен принцип независимо дали са минавали през метал-детектори или не. Пътници, които отказват проверка на куфари, сакове и лични чанти, няма да се допускат в самолета, предвижда наредбата.
 
EС разреши различни ставки по ДДС
в. Стандарт
 
По-нисък ДДС за определени услуги, изискващи тежък физически труд, разрешиха вчера финансовите министри на ЕС. Страните членки можеха да събират по-нисък данък до този месец. Сега срокът на възможните данъчни облекчения е удължен до края на 2010. ДДС може да бъде занижен до 15% за услуги като ремонт на жилища, поправки на обувки, миене на прозорци или фризьорство. Всяка страна решава сама дали да въведе различни ставки за някои услуги. Вчерашното решение може да бъде приложено в България едва след като страната влезе в ЕС. В момента у нас има твърда ставка, поясни финансовият министър Пламен Орешарски.
 
“Козлодуй” прави гориво с водород
в. Стандарт
 
Проект за използване на водородно гориво се реализира в АЕЦ "Козлодуй". Така може да се постигне от 30 до 40% икономия на бензин, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов в Монтана. Централата произвежда водород за собствени нужди и известни количества и остават неизползвани. Те ще се смесват с другото гориво и за определен период ще се захранват автомобилите на централата. Технологията е проиграна в лаборатория на БАН преди 4 години, сега очакваме да видим ефекта й в практиката, обясни зам.-министърът.
 
В момента се прави преглед на излишните количества водород в другите централи в страната, за да се разбере с какво разполагаме. Те също ще бъдат използвани за експеримента. Ако той се окаже успешен, ще бъде приложен в национален мащаб.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още