IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 февруари

07:57 | 20.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 20 февруари
Канят чешката ЧЕЗ на преговори за ТЕЦ "Варна"
в. Новинар
 
Агенцията по приватизация (АП) ще покани чешката енергийна компания ЧЕЗ на официални преговори за приватизацията на ТЕЦ "Варна" днес. Изпълнителният директор на агенцията Тодор Николов обяви, че решението ще бъде взето в понеделник. Премиерът Сергей Станишев избърза от Прага, че чехите вече са поканени за преговорите за покупка на централата.
 
През седмицата са водени неофициални предварителни преговори с ЧЕЗ груп, за да се проверят нагласите на кандидата за условията на договора, а в началото на другата седмица АП ще ги покани официално, обясни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Дарик радио. Той съобщи също, че друг кандидат обещавал да даде много повече при нова процедура.
 
Варненските индустриални гиганти остават без пристанището
в. Сега
 
Големите фирми от Девня "Кумерио Мед", "Солвей Соди", "Девня цимент" и "Каолин" няма да получат по право концесия за пристанище "Варна". Това заявиха на среща с тях през уикенда премиерът Сергей Станишев и транспортният министър Петър Мутафчиев. Компаниите, обединени в индустриален клъстър "Пристанище Варна-запад" обаче бяха насърчени да участват в проекта по преместването на пристанище "Варна-изток" в езерото.
 
Мотивът за искането на фирмите бе, че пристанището е било създадено с цел да обслужва предприятията от региона. Девненските предприятия са регистрирали клъстъра като търговска фирма във Варненския окръжен съд. Целта им беше и да участват в евентуален търг за концесия но само за пристанище "Варна-запад".
 
Застрояването по морето ще се планира на шест години
в. Сега
 
Одобрените планове за застрояване по Черноморието няма да могат да се променят за период от шест години след влизане в сила на закона за Черноморското крайбрежие. Това обяви регионалният министър Асен Гагаузов, който вчера се срещна с общинското ръководство на Варна. Проектозаконът, одобрен от правителството миналата седмица, предвижда специфични правила за застрояване на Черноморието. В близката до брега зона А вече ще може да се строят само двуетажни сгради. Малко по-либерален режим се предвижда за зона Б, която се разпростира на 2 км от зона А и обикновено е същинската част на курорта. Занапред инвеститорите няма да получават разрешения за строителството в места, където не е изградена необходимата инфраструктура, твърди Гагаузов.
 
Според кметове на морски общини и депутати от опозицията приемането на подобен закон е закъсняло. Те смятат, че с него ще се бетонират вече построените дори на самата пясъчна ивица хотели. 
 
Брюксел спира парите за опасна мина у нас
в. Стандарт
 
Спорът за златната мина край Крумовград стигна до Брюксел. Трима евродепутати са отправили питане до комисаря по разширяването Оли Рен какви мерки ще се вземат срещу опасното използване на цианид при разработката на находището. Технологията за добив на злато ще бъде приложена от канадската компания Dundee Precious Metals, която иска да вземе мината на концесия. "Фирмата се надява да си осигури находището без търг, с мотива, че е направила откритието. Това ще е в нарушение на намеренията на българското правителство, което декларира, че ще даде концесията единствено след търг", пишат евродепутатите.
 
"Районът е земетръсен и всеки сериозен природен катаклизъм ще доведе до масово отравяне с цианид, който може да отрови земите на три държави по река Марица", предупреждават депутатите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още