IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Прилагането на закони и разпоредби бавят дигитализацията на държавата

Разширяването на системата за електронни направления през август ще премине по плавен начин след допълнителен анализ и тестове, посочи Мартин Захариев

16:09 | 07.06.22 г.
Експерт: Прилагането на закони и разпоредби бавят дигитализацията на държавата

Правителството предприема стъпки да ускори дигитализацията на държавната администрация, но това все още не се случва достатъчно бързо. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет" и преподавател в УниБИТ. По думите му активното внедряване на електронно управление предполага комплекс от правни, технически, финансови и организационни мерки, но и тяхното прилагане. 

"Законът за електронно управление е факт от дълги години, но поради една или друга причина редица публични органи го неглижираха и не се съобразяваха с неговите разпоредби и това е допълнителна пречка пред ефективното внедряване", посочи той.

Макар да се налагат промени в регулаторните уредби, свързани с промени в политиката, според Захариев има стабилни основи за дигитализацията на администрацията. „Някои основни регистри и базови процеси в държавата са дигитализирани като създаването и вписването на промени за фирми“, каза Захариев и даде за пример връзките с Националната агенция за приходите.

Според експерта финансовата обезпеченост и компютърната грамотност сред населението са други пречки, заради които е нереално да се говори за пълно отказване от документи на хартия, а дигиталните услуги да са вид алтернатива.

"Няма как да очакваме най-бедната държава с най-застаряващото население в Европа изведнъж да направи дигитален скок", каза Захариев и цитира данни от скорошно проучване на УниБИТ, според което, ако над 90% от групата българи до 40 годишна възраст ползват интернет, този дял спада "драстично" след това.

В коментар за проблемите с въвеждането на електронните направления, експертът заяви, че е трябвало да се направят допълнителен анализ и тестове, като се надява разширяването на системата през август да премине по по-плавен начин. "Всяко едно подобно рязко дигитализиране крие своите рискове", каза експертът, но добави че образователната система се била справила сравнително добре с преминаването към онлайн режим на обучение по време на пандемията.

"Има какво да се желае от обществото ни в посока познаване и използване на технологиите", смята Мартин Захариев.

Подготвени ли са държавните служители за процеса на дигитализация? Как може да се повиши информационната им грамотност? Как може да се гарантира по-добра сигурност в електронните услуги на държавата и какви са добрите примери в Европа, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от България виж още

Коментари

Финанси виж още