IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високи квоти за внос на български вина в страните от ЕС

При наливните вина квотата запазва предишната си стойност – 195 хил. хектолитра

12:44 | 05.04.06 г.
По-високи квоти за внос на български вина в страните от ЕС

Увеличени квоти за безмитен внос на вина в страните от Европейския съюз получава България по силата на споразумение с Европейската общност. То влиза в сила със задна дата – 1 януари 2005 г., съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката.

Правителството утвърди споразумението, осъществено чрез размяна на писма, на своето заседание днес, 5 април 2006 г.

Договорените нови количества безмитен внос на български вина в ЕС са: за пенливи вина – 4 хил. хектолитра на година (1 800 хектолитра стара квота); за бутилирани вина – 510 хил. хектолитра на година (485 хил. хектолитра стара квота). При наливните вина квотата запазва предишната си стойност – 195 хил. хектолитра. Допълнителна договореност увеличава българските безмитни квоти за пенливи и бутилирани вина с по 200 хектолитра всяка година.

Няма промяна в квотата за внос на вина от прясно грозде в България от страни от ЕС – 73 100 хектолитра, уточняват от министерството.

Действието на споразумението, подписано в Брюксел на 23 февруари 2006 г., ще бъде прекратено с влизане в сила на Допълнителния протокол към Европейското споразумение за асоцииране относно вината и спиртните напитки, а квотите за търговия с вина ще отпаднат с пълноправното членство на България в ЕС, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още