IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 април

08:03 | 13.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 април

Русия: Много под 4 цента цена на тока от Белене

в. Новинар

Много под 4 цента за киловат час ще струва токът от АЕЦ "Белене" при избор на "Атомстройекспорт" за главен изпълнител на новата българска централа, съобщи Рубен Топчиян, зам. генерален директор на "Атоменергопроект". Той не уточни точния размер на цената, заложен в руската оферта, но заяви, че тя е конкурентна на предложената от другия кандидат "Шкода Алианс".

Няма да има АЕЦ "Белене", ако "Шкода" спечели конкурса, пошегува се Генадий Федотов, съветник на президента на "Атомстройекспорт". Той обясни, че причината за това негово изявление е, че досега чешката компания няма нито една напълно самостоятелно завършена АЕЦ от проектирани за пускане в експлоатация. В същото време "Атомстройекспорт" е изградила 30 атомни блока в чужбина и в момента изгражда още 5.

Фирмите: Национализират бизнеса със старите опаковки

в. Сега

Екоминистърът Джевдет Чакъров се опитва да национализира бизнеса с оползотворяването на отпадъците от опаковки, като задължава фирмите да платят пълната продуктова такса за 2005 г. Това обвинение бе отправено вчера от организациите, които се занимават с рециклиране на отпадъците от опаковки.

Ако фирмите бъдат принудени да платят наложените от Чакъров такси, ще си търсят обратно парите от 4-те организации, в които членуват и на които миналата година са дали много по-малко средства за оползотворяване на отпадъците.

Заплатата ни стига само за 0.42 кв.м имот

в. Сега

Растежът на цените на жилищата далеч изпреварва промяната в доходите. През 2002 г. със спечеленото за месец българинът е можел да купи 0.79 кв. м жилищна площ, а в края на миналата година заплатата му е стигала за 0.42 кв.м. Това отчете вчера анализаторската компания "Индъстри Уоч", в доклад за макроикономическата перспектива на пазара на имоти в България.

Наблюденията сочат, че покупателната сила на средната заплата е намаляла двойно за три години. Лъчезар Богданов от компанията обаче отбеляза, че статистиката не отчита сивата икономика и недекларираните трудови доходи, което изисква и други индикатори, за да се измери действителният разполагаем доход на домакинствата.

12 строителни консултанти погазили правилата

в. Сега

12 строителни консултанти са нарушили правилата за работа през първото тримесечие на тази година. Това отчетоха вчера от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) след общо 349 проверки на лицата, които упражняват строителен надзор. 

Инспекторите са обходили както жилищни строежи, така и големи инфраструктурни обекти в цялата страна. Проверени са 109 жилищни сгради, 108 обществени здания, 36 производствени сгради, 85 строежа от техническата инфраструктура и 11 хидротехнически съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още