IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български компании ще търсят финансиране на инвестиционен форум в Лондон

Българските компании, които желаят да участват във форума с презентация, могат да заявят участие до 15 май

13:29 | 02.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Български компании ще търсят финансиране на инвестиционен форум в Лондон

Български компании от всички индустриални сектори ще имат възможност да се представят на специализиран инвестиционен форум в Лондон на 15 юни пред представители на инвестиционни компании и мениджъри на фондове, съобщиха организаторите на пресконференция днес.

Наред с това компаниите, които ще вземат участие, ще имат възможност да установят лични контакти с евентуални партньори и да се запознаят с различни инвестиционни възможности, ще получат информация за достъп до алтернативни пазари, до различни форми на финансиране, включително и рисков капитал.

Крайният срок за заявяване на участие в събитието с презентация е 15 май. До момента участие са заявили Карол с Адванс Терафонд, както и Евроинс, която ще представи планове за увеличение на капитала си до края на годината. На форума ще вземат участие още Колос – 1, Капман Макс и Капман Капитал, както и още едно дружество на Евроинс – Старком Лизинг.

Има и няколко компании, които няма да участват с презентация, а ще се възползват от възможностите за установяване на директни контакти, между които има публични и непублични дружества, консултантски компании и фирми от производствения сектор.

Информацията по темата за източниците на финансиране у нас е все още ограничена, какъвто е и броят на инвестиционните фондове, които предлагат такова финансиране“, каза Людмила Шереметьева, управител на Financial Services за Източна Европа - консултантската компания, която организира проявата. Събитието се организира съвместно с Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Форумът ще се проведе в рамките на един ден, като компаниите, които имат интерес да представят свои бъдещи проекти, нуждаещи се от финансиране, имат на разположение панел от 30 минути, на който срещу такса от 400 британски лири могат да представят дейността си пред гостите на конференцията. Те включват представители на водещи международни компании и институции от финансовия сектор като Лондонската фондова борса, Европейската банка за възстановяване и развитие, Merrill Lynch, Credit Suisse, City Group, ING Bank, Goldman Sachs и JP Morgan.

В момента британските инвеститори получават информация относно възможностите главно в сектора на недвижимите имоти, а в България има множество други атрактивни възможности с добър потенциал. Идеята е да представим на инвеститорите и тях“, коментира Шереметьева. Тя каза, че е правила подобна конференция за представяне на инвестиционния климат в балтийските държави, която по думите й е минала с успех.

Според организаторите конференцията, която е изцяло частна инициатива, ще бъде първият по рода си форум, който представя български компании на британските инвеститори.

Освен презентацията на българските компании панелите включват презентация на на алтернативния сегмент на Лондонската борса AIM, панел на тема „Правни бизнес аспекти“, целящ да помогне на наши компании в процеса на установяване на бизнес във Великобритания, както и „Преодоляване на междукултурните различия в бизнеса“.

Шереметьева е на мнение, че нашият бизнес не винаги обръща достатъчно внимание на проблема с междукултурните различия, както и, че не всички разбират колко голяма е конкуренцията за привличане на инвестиции в региона, като и по целия свят и е много трудно за малка страна като България да мери сили с глобални инвестиционни дестинации като Китай, Индия и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още