IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнени са ангажиментите пред ЕС за финансовото управление и контрол

В периода март-април 2006 г. Народното събрание прие предложените от правителството три проектозакона за финансовото управление и контрол в публичния сектор

12:46 | 31.08.06 г.
Изпълнени са ангажиментите пред ЕС за финансовото управление и контрол
Поетите пред Европейския съюз ангажименти за реформа в държавния вътрешен финансов контрол са изпълнени стриктно, сочи одобреният от правителството доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски за изпълнението на Стратегията за развитие на държавния вътрешен финансов контрол и Консолидираният годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за 2005 г., съобщи правителствената информационна служба.

Успешно са изпълнени всички предвидени в стратегията ангажименти за преструктуриране на финансовото управление и контрол, вътрешния одит, държавната финансова инспекция и одита на средства от Европейския съюз. В резултат на законодателната и структурната реформа е въведен децентрализиран модел на вътрешен одит в публичния сектор на България.

В периода март-април 2006 г. Народното събрание прие предложените от правителството три проектозакона за финансовото управление и контрол в публичния сектор; за вътрешния одит в публичния сектор и за държавната финансова инспекция. Тяхната основна цел е да се подобри законовото, икономичното и ефективното изразходване на публичните средства и на финансовия ресурс, който страната ни ще използва през следващите години от ЕС. С приемането им бяха изпълнени поетите от страната ни ангажименти към ЕС по глава 28 "Финансов контрол", припомня правителствената пресслужба.
 
 
През периода са създадени 5 пилотни звена за вътрешен одит - в министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на транспорта, на околната среда и водите и в ИА "Пътища".
 
С влизането в сила на Закона за вътрешния одит в публичния сектор са създадени звена за вътрешен одит в 37 първостепенни разпоредители с бюджетни кредити, в 14 второстепенни разпоредители и в 264 общини.
 
След подписването на споразумителни протоколи между министъра на финансите и ръководителите на тези организации към звената от 1 май тази година са прехвърлени 566 делегирани вътрешни одитори от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още