IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти не остана сектор без забранени ценови споразумения

Пoредните глобени от КЗК заради картел са хлебопроизводители

11:28 | 24.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Почти не остана сектор без забранени ценови споразумения

Хлебопроизводителите станаха поредната мишена на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която след проведено разследване наложи няколко глоби заради установено наличие на забранени ценови споразумения.

От регулаторния орган съобщиха, че налагат имуществена санкция от 15 000 лв. на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ), София и две имуществени санкции по 10 000 лв. на Сдружение „Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите”, Бургас (РСХС-Бургас) и Асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите “Хляб за България” (АХСХБ), София.

Производството е образувано през юли 2007 г. във връзка с множество съобщения в медиите за масово увеличаване на цената на хлябa.

Проучването показва, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната. В редица свои изявления в периода 2003 г. – 2007 г. техни представители коментират, прогнозират и препоръчват определени цени на хляба, които да бъдат наложени от страна на членовете – предприятията хлебопроизводители. Обсъждат се и конкретни мерки за борба с конкурентите, които предлагат хляб на по-ниски цени. За подобни изявления, препоръки и коментари вече бяха глобени и фирми, произвеждащи яйца и пилешко месо.

Според КЗК хлебопроизводителите са създали и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество, взели са конкретни решения, чрез които да се постигне съгласувано определяне на съществените аспекти от пазарното, в т.ч. и ценово, поведение на независимите конкуренти на пазара.

Регулярно са изготвяни справки за цените на хляба и брашното за определени периоди по региони и събраната информация е разпространявана с конкретни указания за планирано увеличение на цената на хляба. Провеждани са и множество срещи „с ясна и категорична цел да се постигне атиконкурентна уговорка между членуващите предприятия относно прилаганите цени, за да се защитят техните интереси срещу конкуренти, предлагащи хляб на по-ниски цени“.

„Иззетите писмени доказателства сочат, че членовете на ФХСБ са осъзнавали, че дори обсъждането между преки конкуренти на цените на хляба, както и предприемането на общи координирани действия противоречи на правилата на конкуренцията“, поясняват от КЗК.

Още по темата:

Картел и на пазара на пилешко месо

Санкция от 1,9 млн. лв. за картел между производители на олио у нас

Общо 2,45 млн. лв. глоби за картел на застрахователния пазар

Застрахователи: Не сме фиксирали цени, събираме информация

КЗК: Имаме съмнения за евентуален картел при горивата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още