IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на оставката на Искров – с отмяна на решението за преизбиране

Както се очакваше, отменен е и изборът на подуправителя Николай Неновски

10:18 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Приемането на оставката на Искров – с отмяна на решението за преизбиране

Парламентът отмени решенията за избор на Иван Искров за управител на БНБ за втори мандат и на Николай Неновски за подуправител на банката, защото са приети предсрочно от 40-то Народно събрание. Против гласуваха депутатите от Коалиция за България и ДПС.

Със 146 гласа "за" и 59 "против" 41 -то Народно събрание отмени решението за преизбиране на Иван Искров, прието на 28 май тази година, и решението за избор на Николай Неновски за подуправител на БНБ, ръководител на управление на "Емисионно", прието на 29 май тази година.

В мотивите за отмяната на решенията се посочва, че назначаването на управител и подуправител на БНБ се извършва от Народното събрание не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащите, както и че конституцията позволява парламентът да изменя и отменя свои решения.

В понеделник в Парламентарната комисия по бюджет и финанси решиха, че Искров действително е преизбран извън сроковете, но мотивите за това са основателни. За неоснователен обаче беше сметнат изборът на Неновски и беше предложено този избор да бъде отменен.

Tази сутрин е получено писмено искане от Иван Искров, в което той моли Народното събрание да приеме неговата оставка като управител на БНБ втори мандат, считано от 10 октомври тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още