IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираната печалба на Девин се увеличава със 70 на сто

Продажбите отчитат минимален ръст от 1,5% до 54,5 млн. лв.

10:13 | 30.10.09 г.
Консолидираната печалба на Девин се увеличава със 70 на сто

За първите девет месеца от началото на 2009 година бутилиращата компания Девин АД отчита печалба на консолидирана база в размер на 2,864 млн. лв., което е със 69 на сто повече спрямо същия период на миналата година, показа отчетът на дружеството, представен чрез БФБ-София.

Продажбите отчитат минимален ръст от 1,5% до 54,5 млн. лв. Оперативната печалба (EBITDA) се увеличава до 8 млн. лв. от 6,4 млн. лв. за деветмесечието на 2008. Маржът на EBITDA е 15% от продажбите, докато за сравнимия период на миналата година той е 12 на сто.

Само през третото тримесечие продажбите на Девин намаляват с 8 на сто до 21 млн. лв. През второто те се увеличиха с 9% на годишна база до 19,4 млн. лв.

Неконсолидираната нетна печалба на Девин за деветмесечието от своя страна се увеличава с 84% до 4,7 млн. лв., а неконсолидираните приходи нарастват с 2% до 50,9 млн. лв.

„Първите девет месеца на годината бяха доста динамични за нашата компания. Въпреки сложната икономическа обстановка и спада на пазара с над 4 % (по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България), успяхме да задържим продажбите на вода на нивото на предишната година и да работим по-активно по налагането на новите ни продукти”, каза Цветан Лъжански, главен изпълнителен директор на Девин АД.

Дружеството консолидира две дъщерни предприятия – Девин Роял ЕАД и Атлантик дивайн ЕАД.

Неконсолидираните ценови коефициенти на акциите на Девин са: p/e – 15,6; p/s – 0,86; p/b – 3,6, а консолидираните - p/e – 36,5; p/s – 0,79; p/b – 1,67.

В края на септември Адвент Интернешънъл, глобален фонд за дялово инвестиране, подписа договор със Соравия Груп Австрия за придобиването на мажоритарния пакет акции от капитала на Девин.

Съгласно договора за покупко-продажба на акции, цената на акция се очаква да бъде в интервала между 3,06 лв. и 3,17 лв. за акция, оценяваща 100% от стойността на капитала на Девин в диапазона между 28 и 29 млн. евро.

Соравия и Адвент Интернешънъл действат чрез специално създадените за целта дружества, съответно Девин Бетеилигунгс ГмбХ и Адвент Уотърс (Люксембург) С.а.р.л.

До момента акциите на Девин добавят 1,9% до 3,1 лева за брой.

Свързани компании:

Девин АД Отписано от публичност(6D3)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още