IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С първо предупреждение от ЕС сме заради честота за слухови апарати

България не е изпълнила постановлението на ЕС честотата 169 MHz да е достъпна за слухови апарати и бутони за спешни случаи

19:31 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
С първо предупреждение от ЕС сме заради честота за слухови апарати

Европейската комисия е изпратила днес първо предупреждение на България заради неизпълнение на техническите изисквания по отношение на слуховите апарати и бутони за спешни случаи за възрастни хора и инвалиди, съобщиха от комисията.

България не е изпълнила постановлението на ЕС честотата 169 MHz да е достъпна за апарати и електронни устройства, чрез които възрастни хора и хора с увреждания могат да подадат сигнал при необходимост.

Целта на ЕС е да уеднакви използването на тази честота в целия съюз, за да се улесни разработването на такива приложения. Страната ни е трябвало да изпълни решението на комисията до 1 януари 2007 г.

“Дадохме на България достатъчно време да реши евентуалните спънки и да осигури достъпа до честотата 169 MHz. За съжаление дори след интензивни контакти с комисията българските власти не предприеха съответните мерки. Това е нарушение на законите на ЕС и е против нуждите на гражданите в България“, заяви еврокомисарят за телекомуникациите Вивиан Рединг.

В момента съгласно Националния план за разпределение на радиочестотния спектър в страната ни честотата 169,4 – 169,8125 MHz се използва за радио услуги, които са ограничени за целите на националната сигурност и защита. В ЕС честотата 169 MHz в най-често използвана за слухови апарати.

Въпреки че българските власти в писма до комисията са заявили намеренията си да изпълнят постановлението на ЕС, досега няма конкретни резултати в това отношение, се посочва в съобщението на ЕК.

Правителството разполага с два месеца да отговори на писмото на комисията, изпратено днес. Ако няма отговор или той е незадоволителен, ЕК може да изпрати аргументирано становище, което е вторият етап от наказателната процедура. Ако страната ни не спази и изискванията на аргументираното становище, то комисията може да реши да заведе дело пред Европейския съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още