IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия чака от Дянков модел за финансиране на Бургас-Александруполис

България има нагласата след ОВОС на проекта за "Бургас-Александруполис" да представи модел за финансиране от своя страна на дела си от проекта (24,5%), смята Шматко

10:23 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Русия чака от Дянков модел за финансиране на Бургас-Александруполис

България ще представи модел за финансиране на своя дял в петролопровода „Бургас-Александруполис“ след успешно провеждане на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това е съобщил министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко пред журналисти в Москва във връзка с резултатите от посещението си в България на 19 февруари.

По думите му, цитирани от Итар-Тасс, „България е взела решение за предаване на управлението на проекта на министерството на финансите, което означава, че България има нагласата след успешно провеждане на екологичната експертиза (ОВОС) на проекта за петролопровод, да представи съответния модел за финансиране от своя страна на дела си от проекта (24,5%)“.

Междуправителственото споразумение за строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“ беше подписано още през март 2007 г. и това се смята за най-краткият маршрут за заобикаляне на Босфора. Освен това Русия обвързва реализацията на този проект с перспективите за разширение на дейността на компанията „Каспийски тръбопроводен консорциум“, експлоатираща петролопровода от Тенгиз (Казахстан) до Новоросийск, допълва руската държавна агенция.

Сергей Шматко е съобщил още, че Русия и България са се договорили да продължат реализацията на проекта АЕЦ Белене още през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още