IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на газова връзка с Гърция започва догодина

Работата по проекта ще продължи до 2013 г.

17:59 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на газова връзка с Гърция започва догодина

Строителството на междусистемната газова връзка с Гърция се предвижда да започне през 2011 г. и да завърши през 2013 г. Това съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева по време на енергийна конференция в София.

Тошева обясни, че през тази година ще бъде извършен подготвителният етап по строителството, т.е. предпроектни проучвания, оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), взимане на окончателното инвестиционно решение.

Част от финансирането на проекта ще е със средства, отпуснато от ЕК по линия на разширяване на междуситсемните газови връзки на държавите членки.

Чрез построяването на връзката България ще има достъп не само до газ от Каспийския регион, но и до терминалите за втечнен газ в Гърция.

Тези и други въпроси ще бъдат обсъждани на енергиен форум в София на 19 и 20 април, подобен на този, проведен през април миналата година – с присъствието на експерти и компании от газовия сектор от страната и Европа.

Относно снабдяването с газ за проекта „Набуко“ по време на конференцията от компанията за строителството на газопровода коментираха, че засега за основен източник на газ се счита Ирак. Находищата там обаче се намират в тази част на страната, в която има „проблеми с кюрдската част на населението“.

Друг основен източник на газ за „Набуко“ се предвижда да бъде Азербайджан. Проблемът тук е, че все още не са решени „търговските въпроси за евентуалното снабдяване“.

В по-дългосрочен етап е възможно газопроводът да се снабдява с газ и от Туркменистан, но са необходими големи инвестиции за разработване на находищата там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още