IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Цонев остава в ареста

Според съда бившият министър на отбраната може да попречи на разследването, ако бъде пуснат на свобода

14:26 | 08.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Николай Цонев остава в ареста

Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Това съобщи пред журналисти защитникът на Цонев Васил Василев.

Тримата бяха задържани при операция на 1 април по обвинение, че са искали да дадат подкуп на следователя от Националната следствена служба Тенчо Попов, за да се осуети разследване срещу Цонев.

Адвокат Василев заяви, че съдът е счел, че в случая има обосновано предположение, че обвиняемите са автори на деянието, в което са обвинени, което се гради главно на базата на събраните специални разузнавателни средства и на показанията на следователя Петьо Петров. Според САС има и опасност Цонев да попречи на разследването, ако бъде пуснат на свобода, предаде БТА.

Според състава на апелативната инстанция естеството на престъплението предполага, че общественият интерес е по-голям от презумпцията за невиновност, което стана третата причина обвиняемите да останат с мярка „задържане под стража“.

Адвокат Василев коментира, че в съда в Страсбург по правата на човека има подобна „бегла“ практика, която обаче в случая няма отношение.

Защитникът каза още, че в разговорите, записани със СРС, се споменава името на Николай Цонев, но той не е бил записан в пряк контакт със следователя Петров. Той посочи, че нищо в тях не е секретно. Според Василев фактологията по делото вече е изяснена на 90 процента.

Междувременно стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е отстранил временно от длъжността му съдията Петър Сантиров, по предложение на главния прокурор Борис Велчев. Също така комисията по професионална етика и превенция на корупцията към съвета е образувала дисциплинарно производство срещу зам.-градския прокурор на София Роман Василев.

От видеозапис, разпространен от МВР стана ясно, че при операцията, при която бе арестуван Николай Цонев, Василев го нарича „абсолютен престъпник“ и му заповядва да легне на земята, след като са му сложени белезници. Двама магистрати - Георги Шопов и Вельо Велев от избрания дисциплинарен състав, са си направили отводи. Причините за това са, че имат контакти с прокурор Василев.

Днешното решение на САС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още