IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Населението на България намалява с 18% за периода 2000 - 2025 г.

Намаляването на населението е второто по големина в Европа и Централна Азия

11:43 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Населението на България намалява с 18% за периода 2000 - 2025 г.

Въпреки че България стана член на Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. благодарение на успешния преход към пазарна икономика, страната продължава да среща предизвикателства пред повишаване на нетните доходи на своето население, за да се приближат те към средните за Общността, се казва в доклад на Световната банка.

Сред основните проблеми по пътя към тази цел е застаряването на населението, като според прогноза на финансовата институция броят на българските граждани ще намалее с 18% от 2000 до 2025 г.

Това ще е вторият най-голям спад на населението за посочения период сред страните в региона на Европа и Централна Азия.

Към 2009 г. при средна възраст от 41,5 години България се нарежда на седмо място в света по застаряване на населението. Страната също така държи незавидната пета позиция в света с 24 на сто от населението над 60-годишна възраст.

Друга негативна тенденция сочи, че в България повече от една четвърт от хората, живеещи в селските райони, са на възраст над 60 години.

Според данни на доклад на ООН, публикуван в началото на годината, хората над 60 години за първи път в историята ще надхвърлят броя на децата по света през 2045 г. Според изследователите тогава на планетата ще настъпи "демографска зима", която ще предизвика най-голямата социална и икономическа криза на 21 век.

В този доклад също беше отбелязано, че страната ни е сред петте държави с най-застаряващо население в света след Япония, Италия, Германия и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още