IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не стигат парите за военните хеликоптери

Вероятно договорът за 3 от вертолетите за военноморските сили трябва да бъде прекратен, съобщи военният министър

15:05 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Не стигат парите за военните хеликоптери

Министерството на отбраната е затруднено със заплащането на общо 18 броя военни хеликоптера, които са поръчани на френската фирма Eurocopter със сключен договор през 2006 г. Това съобщи военният министър Аню Ангелов след днешното заседание на Министерския съвет.

Той посочи, че по въпроса е изготвен доклад за състоянието на финансовото осигуряване във връзка с модернизацията на българската армия, с който той ще запознае президента Георги Първанов като върховен главнокомандващ.

Ангелов обясни, че 12 от хеликоптерите са с марка „Кугар“ и са предназначени за военновъздушните сили, а други 6 са за военноморските сили. Цялата сделка е на обща стойност 383 млн. евро.

До края на 2008 г. са доставени и заплатени, включително и резервните части, 9 хеликоптера „Кугар“ за 184 млн. евро. В началото на 2009 г. са доставени още 2 броя „Кугар“, а последният от този вид е произведен, но не е доставен.

В същото време, продължи Ангелов, българската държава е заложила депозит във френската банка Societe Generale на стойност 240 млн. евро, като в случай че доставените хеликоптери не се платят навреме, 60% от неплатените средства автоматично се прехвърлят на Eurocopter.

Във връзка със закъснели плащания вече са прехвърлени 76 млн. лв. С тези средства Министерството на финансите е намалило и без това малкия бюджет на Министерството на отбраната, с което се застрашава текущата издръжка на армията, заяви Ангелов.

Що се отнася до другите 6 хеликоптера, при тях няма залог в банка от страна на държавата. Два от вертолетите за военноморските сили вече са платени, а третият се предвижда да бъде платен до края на годината, като трябва да бъдат преведени още 20 млн. лв.

Ангелов посочи, че по всяка вероятност договорът за другите 3 вертолета трябва да бъде прекратен. Той подчерта, че доставените в България, но неплатени изцяло хеликоптери не могат да се ползват от армията, защото се счита, че те още са френска собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още