IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвременните потребители искат бързо и гъвкаво мобилно банкиране

Covid-19 ускори значително процесите по внедряване на дигиталните иновации в банковия сектор

10:46 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дигитализацията на банковите продукти и услуги се превърна в една от ключовите задачи на финансовите институции в България, а Covid-19 ускори значително процесите по внедряване на цифровите иновации. Финансовият сектор се открои като един от най-адаптивните към новите технологии по време на трансформацията, наложена от пандемията. Днес потребителите имат достъп до банковите услуги 24 часа в денонощието благодарение на онлайн и мобилното банкиране. Очаква се използването им да се увеличава със стабилни темпове в следващите няколко години.

Според анализ на Statista през 2021 г. над 2 млрд. души по света използват активно дигиталното банкиране. Прогнозите са броят им да достигне 2,5 млрд. до 2024 г. В Европа потребителите на онлайн и мобилно банкиране достигат 380 млн. тази година и се очаква да се увеличат до 435 млн. през 2024 г. В същото време уникалните мобилни потребители по света са приблизително 5,22 млрд. по данни на GSMA Intelligence. Това ни показва колко голям потенциал за допълнително разширяване на клиентската база стои пред дигитализирания банков сектор.

Чрез предимствата на дигитализацията финансовите институции могат да създадат уникално и ориентирано към потребителите преживяване. Един от начините това да бъде постигнато е чрез предоставянето на удобно и бързо мобилно банкиране, което осигурява достъп до всички необходими финансови услуги - от безконтактни плащания до инвестиции и управление на личните финанси.

ОББ Мобайл дава добър пример в тази област. Един от най-новите продукти, достъпен за потребителите на ОББ Мобайл и уникален за българския пазар, е Систематичният инвестиционен план (СИП). Чрез него потребителите могат да инвестират във взаимен фонд и да осигурят добра доходност за своите спестявания. Взаимните фондове са подходящ инструмент за навлизане на финансовите пазари за инвеститорите, които нямат богат опит и задълбочени финансови познания. Те представляват форма на колективно инвестиране в акции, облигации, суровини и други активи. Взаимните фондове предлагат ключови предимства като разбираем и прозрачен модел на инвестиране, нисък праг на инвестицията, благоприятно данъчно третиране и ниски разходи за вложителите.

Има две основни възможности за инвестиция във взаимен фонд – чрез еднократно вложение или систематично (чрез по-малки месечни суми). СИП предлага втория модел на инвестиране и е насочен към хора, които предпочитат да отделят по-малко средства, но редовно, за да постигнат определена цел. Предложените спестовни планове осигуряват възможността да вземете решение спрямо вашите желания, да следвате индивидуална инвестиционна стратегия, да си създадете дисциплина на редовно спестяване и да моделирате инвестицията си спрямо промените във вашия бюджет или поставени цели. СИП помага за генерирането на лично състояние, което е на разположение на спестителите по всяко време, докато междувременно може да реализира допълнителна доходност от натрупаната инвестиция.

СИП може да бъде открит бързо и изцяло дигитално през ОББ Мобайл. Той предлага възможности за инвестиции в лева и евро в едни от най-атрактивните взаимни фондове на българския пазар. Потребителите могат да участват в неограничен брой спестовни планове едновременно. Иновативният дигитален продукт осигурява редица предимства:

-     Гъвкавост - възможност за промяна на размера на месечната вноска, избраната дата на инвестиране, както и сметката, от която се събират вноските - всичко директно през ОББ Мобайл.

-     Прозрачност - проследяване на направената инвестиция, резултатите от нея и статуса на портфейла по всяко време.

-     Бързина - на една ръка разстояние в мобилното приложение, само с няколко докосвания на дисплея.

-     Доходност - възможност за по-висока възвращаемост от традиционните спестовни продукти.

-     Ликвидност - достъп до средствата и натрупаната доходност във всеки момент.

-     Удобство - редовно и неусетно спестяване чрез малки суми, без да губите време в посещения на офиси – достатъчно е само едно посещение.

Съвременните потребители искат гъвкави и своевременни решения за управлението на своите финанси и мобилното банкиране има необходимите инструменти, за да им ги предложи. Дигитализирането на възможностите за инвестиция и улесняването на достъпа до взаимните фондове дава значително предимство на банките, които искат да спечелят конкурентната борба в цифровата среда. И първите от тях, които предложат иновативни и ефективни решения на своите клиенти, са в най-добра позиция да берат плодовете на новата дигитална икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още