IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните планове на бизнеса по света се завръщат през 2022 г.

Инвестиционният интерес към България ще се засили, технологичният сектор у нас остава атрактивен, коментират от EY Bulgaria

22:11 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Инвестиционният интерес към България ще се засили през тази година, а един от приоритетните сектори за инвестиции, сливания и придобивания ще е технологичният. В тази област България продължава да стои като атрактивна дестинация на световната карта. Това коментира Диана Николаева от отдел „Стратегия и сделки“ за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово.

Коментарът е на база данните от първото проучване на EY (Ernst&Young) за 2022 г., което отразява мнението на над 2000 изпълнителни директори от целия свят за техните перспективи, предизвикателства и възможности през годината.

По думите на Николаева изпълнителните директори продължават да гледат на сливанията и придобиванията като основен катализатор за постигане на дългосрочните стратегии за растеж.

„След съставянето на редовно правителство и заявените планове за структурни реформи вярвам, че инвестиционният интерес към България ще се засили. Промяната във веригите на доставки с цел осигуряването на по-голяма устойчивост на бизнесите все още не е приключила и страната ни може да се възползва от тези глобални промени. Както показа и прочуването ни, един от приоритетните сектори за инвестиции, сливания и придобивания през 2022 г. ще е технологичният. В тази област България продължава да стои като атрактивна дестинация на световната карта“, коментира Диана Николаева.

Увереността за инвестиции се завръща

В световен мащаб повече от половината изпълнителни директори ще засилят инвестициите, сливанията и придобиванията през 2022 г. Увереността за инвестиции се е възвърнала, но стратегическият избор ще определи бъдещия успех, посочва се в проучването.

Докато светът навлиза в нова фаза на COVID пандемията, по-голямата част от изпълнителните директори са готови да ускорят плановете за инвестиции, сливания и придобивания (M&A) в стремежа си към растеж на компаниите, които управляват. 

Повече от половината от респондентите в проучването (54%) заявяват, че ще дадат приоритет на инвестициите в съществуващ бизнес, дигиталната трансформация и устойчивостта. Освен това повече от три четвърти (79%) от изпълнителните директори са коригирали или планират да коригират веригата си за доставки, за да помогнат за намаляване на разходите и минимизиране на рисковете от бъдещи прекъсвания на дейността на компаниите.

След рекордната година, в която бяха реализирани сливания и придобивания на стойност 5 трилиона щатски долара, трансакциите ще останат изключително важен инструмент за главните изпълнителни директори през 2022 г., допълвайки други области на инвестиции. Близо две трети (59%) от респондентите очакват компаниите им да извършват придобивания през следващите 12 месеца – спрямо 48% в началото на 2021 г.

Инвестиционните планове на главните изпълнителни директори обаче могат да не се осъществят, поради външни рискове за техния бизнес. Повечето от анкетираните (87%) изразяват притеснения от нарастващите цени на суровините и определят търговското напрежение (18%), въздействието на изменението на климата (17%) и нарастващата конкуренция (13%) като най-критичните рискове за бъдещ растеж на техния бизнес.

„Изпълнителните директори са винаги нащрек, когато става въпрос за инвестиции. В същото време въздействието на крехката глобална среда и нарастващите разходи за правене на бизнес - от нарастващата инфлация до нарастващите енергийни разходи - ги държат будни през нощта. Сливания и придобивания ще останат ключов лост в инвестиционния инструментариум на главните изпълнителни директори. След рекордните постижения миналата година, много от тях ще се съсредоточат върху интегрирането на активи, придобити през последните 12 месеца, но намеренията за придобиване ще останат на високи нива и през 2022 г.“, казва Андреа Герцони, заместник-председател на EY Global – „Стратегия и трансакции“.

Какви са перспективите за M&A през 2022 г.?

През следващите 12 месеца главните изпълнителни директори ще се фокусират върху сделки, които ще подобрят оперативните възможности (26%), социално-екологичния им отпечатък (ESG) и устойчивостта (20%) на компаниите.

Проучването на EY показва, че най-предпочитаните дестинации за придобивания през 2022 г. са САЩ, Обединеното кралство, Китай, Индия и Германия. Топ 3 секторите, в които се очакват тези сделки, са технологиите, здравеопазването и модерното производство.

Помолени да идентифицират водещите тенденции на пазара за сливания и придобивания през 2022 г., главните изпълнителни директори споделят, че очакват увеличение на конкурентното наддаване (72%), силно присъствие на фондовете за дялово инвестиране като придобиващи (70%), увеличаване на междусекторното (68%) и трансгранично (65%) сключване на сделки, както и повече мегасделки (56%).

Според проучването целите за ESG и устойчивост на бизнесите стават все по-важни за изпълнителните директори. 99% от анкетираните казват, че включват тези два фактора в своите стратегии за закупуване, докато 6% от респондентите споделят, че са се оттеглили от сделки през последната година поради опасения, свързани с ESG.

Насочването към устойчива трансформация е всъщност голямата промяна в бизнес света след Конференцията на ООН за изменението на климата през 2021 г. (COP26). Докато растежът на приходите остава ключов двигател, над три четвърти от изпълнителните директори (82%) идентифицират ESG факторите като изключително важни, когато става въпрос за вземане на стратегически решения. Освен това 28% от респондентите в проучването ясно идентифицират лидерството в устойчивостта като конкурентно предимство.

В същото време обаче 65% от респондентите признават, че са срещнали съпротива от инвеститори и акционери относно стратегията си за преход към устойчивост и почти една четвърт (21%) казват, че инвеститорите не показват подкрепа за дългосрочни инвестиционни планове или че са фокусирани върху тримесечните печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още